Skulptura stara 4.000 godina: Pronađena glava drevne egipatske kraljice

Radiosarajevo.ba
Skulptura stara 4.000 godina: Pronađena glava drevne egipatske kraljice
Pixabay / Ilustracija
Velika arheološka otkrića u Egiptu nastavljena su, a ovih dana otkriven je i dio drvene skulpture koji, vjerovatno, predstavlja skulpturu kraljice Ankhesenpepi II.

Ova skulptura stara je više od 4.000 godine, a otkriveno je kako je riječ o skulpturi majke kralja Pepija II, koji je na prijestolje došao sa samo šest godina. Pronađena je u blizini piramida u Gizi, odnosno u drevnoj nekropoli Saqqara, prenosi Geek.

Voditelj istraživanja prof. Philip Colombert je rekao da je glava pronađena istočno od kraljičine piramide. Na tom mjestu je pronađen i završni kamen samo nekoliko dana ranije. Glava je napravljena u prirodnoj veličini, ali s nešto izduženijim vratom (30 cm). Na ušima se nalaze drvene naušnice.

Ankhesenpepi je bila žena kralja Pepija I. u 6. dinastiji, a nakon njegove smrti udala se za sina kojeg je on imao s njenom sestrom. Nakon što je on umro, ona je naslijedila prijestolje. Budući da je njen sin bio premlad, kraljica je vladala zemljom do njegove punoljetnosti.

Naučnici se nadaju pronaći mjesto gdje je kraljica pokopana i smatraju da to područje krije mnoge tajne. Ove godine su već pronašli dio obeliska koji je pripadao istoj dinastiji. Na natpisu na tom istom obelisku se nalazilo kraljičino ime.

Prema mišljenu stručnjaka, Ankhesenpepi je bila važna kraljica. U prilog tomu ide činjenica da je njena piramida veoma velika i da su u njoj po prvi put pronađeni tekstovi posvećeni kraljici. Znanstvenici su na samom vrhu otkrili tragove metala, što ukazuje da su se tu vjerojatno nalazili listići bronce ili zlata koji su ukrašavali piramidu kako bi sjajila na suncu. Glava skulpture je u izrazito lošem stanju pa će se morati restaurirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije