Skok iz stratosfere: Pogledajte kako je to izgledalo

0
Radiosarajevo.ba
Skok iz stratosfere: Pogledajte kako je to izgledalo
Foto:Yotube / Skakanje sa padobranom

U nesvakidašnjem pothvatu, tri Rusa su oborila svjetski rekord skočivši padobranom iz Zemljine stratosfere na Sjeverni pol, istovremeno isprobavajući novi arktički komunikacijski sistem, otkrio je za agenciju Reuters organizator tog događaja.

Mikhail KorniyenkoAlexander Lynnik i Denis Yefremov skočili su iz zrakoplova Ilyushin-76 na 10.500 metara (granica stratosfere iznad Sjevernog pola), iskusivši više od dvije minute slobodnog pada prije nego što su otvorili svoje padobrane na samo 1.000 metara iznad zemlje. Unatoč tome što su nosili grijane maske, zadobili su ozebline na obrazima zbog temperatura i do -70°C tokom spuštanja pri brzinama većim od 300 km/h.

Nikita Tsaplin, organizator navedenog događaja, otkrio je da je trojac sletio blizu ruske polarne baze Barneo, gdje su pomoću dizel generatora uspješno aktivirali server i uspostavili satelitsku vezu. Ta je oprema ranije bila raspoređena na površini.

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Naglašavajući sve veći značaj arktičkih komunikacija usred međunarodne konkurencije, Tsaplin je naglasio eksperimentalnu prirodu njihovih komunikacijsih sistema. Iako zaostaje za mogućnostima etabliranih pružatelja usluga kao što je Iridium Communications Inc., Tsaplin je naglasio postignuti napredak.

Naravno, naše rješenje je prototip, ali ipak smo se uspjeli, s našeg poslužitelja, povezati s našim satelitom i uspostaviti prijenos podataka, rekao je.

Tsaplin, također izvršni partner i suosnivač ruskog pružatelja usluga hostinga RUVDS, objasnio je njihov cilj. Naravno, to još nije Iridium, ali napravili smo neke male korake u tom smjeru i to je zapravo bio zadatak, vidjeti koliko bi realno bilo izgraditi jeftino rješenje za pristup s računala na satelit, pojasnio je, piše Dnevnik.hr.

Video pogledajte ovdje:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije