Sjeverna Amerika: Čak 37 procenata ptica pred izumiranjem

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Amerika: Čak 37 procenata ptica pred izumiranjem
/ Kalifornijski kondor (National Geographic)
Novi izvještaj organizacije North American Bird Conservation Initiative ukazuje na tužnu činjenicu.

Čak 37 odsto svih migratornih vrsta ptica na sjevernoameričkom kontinentu nalazi se u opasnosti od izumiranja zbog brojnih štetnih faktora životne sredine, uključujući klimatske promjene, porast nivoa mora, izlivanje nafte…

U izvještaju se nabrajaju 1.154 autohtone vrste ptica u Kanadi, SAD i Meksiku i stepen opasnosti od njihovog izumiranja.

Na popisu se nalaze 432 vrste sa najvišim "indeksom" opasnosti, bilo da je riječ o potpunom izumiranju, bilo značajnom smanjenju populacije. Ove ptice su izložene najvišem riziku ukoliko se ne pokrene hitna akcija za smanjenje prijetnji od izumiranja.

Među pticama kojima prijeti najveća opasnost su kalifornijski kondor, carski djetlić i kreštalica s Floride.

U izvještaju se ističe, između ostalog, ugroženost morskih ptica, kao rezultat porasta nivoa mora. Pet Solomonskih Ostrva u Tihom okeanu nestat će kao posljedica klimatskih promena, objavio je ABC News.

James Hansen, naučnik NASA-e, ocijenio je da će u narednom vijeku nivo mora porasti za sedam metara što će imati katastrofalne posljedice za ljude i životinje (time i ptice) u priobalnom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije