Šta bi se desilo da Kim Jong-un baci hidrogensku bombu na Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Šta bi se desilo da Kim Jong-un baci hidrogensku bombu na Sarajevo
Foto: Twitter / Ilustracija
Sjeverna Koreja objavila je da je testirala prvu svoju hidrogensku bombu, koja je nekoliko puta snažnija od atomske bombe i eksperiment je nazvala iznimno uspješnim.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba daleko je jača od atomske bombe, a može biti dovoljno mala da se projektilima ispali na drugi kontinent.

Šta bi se dogodilo ako bi hidrogensku bombu bacili na Sarajevo?

Pomoću stranice www.nuclearsecrecy.com, moguće je vidjeti kako bi izgledalo kada bi H-bomba bila ispaljena na Sarajevo. Vatrena lopta spalila bi sve do temelja u radijusu od 2.19 km.

Smrtonosni pojas radijacije širio bi se u krugu od 2.9 kilometara, a snaga detonacije sravnila bi sve zgrade sa zemljom na udaljenosti od 3.45 kilometra.

Udarni val uništio bi infrastrukturu u krugu od oko 7.27 kilometara od mjesta eksplozije dok bi vreli val radijacije progutao sve u opsegu od 19.4 kilometra.

Procjena je da bi hidrogenskom bombom snage 200 kilotona moglo biti ubijeno više od 140.000 stanovnika i da bi bilo povrijeđeno oko 180.000.

napad-nuklearnom-bombom.jpg - undefined

Foto: Nuclearsecrecy.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije