Sijamski blizanci razdvojeni nakon 11-satnog hirurškog zahvata

AA
Sijamski blizanci razdvojeni nakon 11-satnog hirurškog zahvata
Sijamski blizanci uspješno su razdvojeni u kliničkom centru u Philadelphiji nakon operativnog zahvata koji je trajao 11 sati.

Hirurg Taylor predvodio je ljekarski tim koji je operirao desetomjesečne djevojčice Erin i Abby koje su rođene spojenih glava, a nakon iscrpne operacije je izjavio da je zahvat bio uspješan i da će djevojčice neko vrijeme biti zadržane na odjelu za intenzivnu njegu.

"Razdvajanje sijamskih blizanaca je krajnje kompliciran hirurški zahvat. Postoperativni oporavak je također dug i zahtjevan. Zahvat razdvajanja sestara Delaney koji smo upravo završili je bio veoma uspješan i očekujemo da će i oporavak biti takav", kazao je Taylor.

Sestre Delaney su ukupno 63. sijamski blizanci koji su uspješno razdvojeni u kliničkom centru u Philadelphiji u proteklih šest decenija rada te ustanove, ali su prvi koji su bili spojeni u predjelu glave.

Mnogo češće je riječ o blizancima spojenim stomakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije