Sigurno poznajete osjećaj 'deja vu', ali znate li da postoji potpuno suprotan osjećaj?

0
Radiosarajevo.ba
Sigurno poznajete osjećaj 'deja vu', ali znate li da postoji potpuno suprotan osjećaj?
Arhiv / Ilustracija

Znate onaj jezivi osjećaj koji imate kada vam se nešto ili neko čini super poznatim.

To može biti osoba za koju vjerujete da ste je sreli, ali ne možete tačno odrediti gdje, ili iskustvo za koje mislite da ste već imali, ali se ne možete tačno sjetiti kada i gdje. Taj osjećaj poznajemo kao déjà vu.

Ali jeste li znali da postoji još jedan fenomen koji predstavlja upravo suprotno od toga? Jednako je čudno kao što možete zamisliti. Istraživači osjećaj suprotan od déjà vu nazivaju 'jamais vu'.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

S jamais vu osjećajem naiđete na nešto vrlo poznato, ali se osjećate potpuno nepovezano s tim, kao da se s tim nikada u životu niste susreli. Možete izgubiti razumijevanje određenih stvari koje znate kao svoj džep ili čak ne prepoznati one koji bi vam trebali biti poznati.

Neki to izjednačuju s osjećajem zarobljenosti u drugoj dimenziji. Bit će teško protumačiti šta se dešava oko vas i mogli biste se zbuniti, čak i vjerovati da možda sanjate.

Ovo zanimanje je u Njemačkoj plaćeno više od 15.000 KM

Ovo zanimanje je u Njemačkoj plaćeno više od 15.000 KM

Poput déjà vua, jamais vu, što se s francuskog prevodi kao 'nikad viđeno', povezano je s područjem mozga koje koristi pamćenje za provjeru činjenica, ali istraživanja pokazuju da je to mnogo rjeđe iskustvo. Možda radite nešto na šta ste potpuno navikli, poput vožnje kući iz lokalne trgovine, a ruta vam se odjednom učini nepoznatom.

Istraživači opisuju fenomen kao vrlo dezorijentirajući, gotovo kao da svijet gledate 'novim očima'.

Jamais vu mogao bi biti više uznemirujući od déjà vua. Nije to jednostavan koncept za shvatiti, ali nekome ko je iskusio jamais vu, nezaboravan je.

"Dok pišem na ispitima, ispravno napišem riječ poput 'apetit', ali stalno iznova gledam riječ jer se premišljam da bi mogla biti pogrešna", opisao je sudionik istraživanja, laički rečeno.

Dr. Akira O’Connor objasnio je da je ponavljanje ovozemaljskog ono što kod nekih može izazvati jamais vu i da je to također razlog zašto je tako uznemirujuće. Kada vam stvari koje radite bez aktivnog razmišljanja iznenada postanu nepoznate, to može djelovati pomalo zastrašujuće.

Penzionerka pojela zaraženog mrava, simptomi se pojavljuju tek nakon par godina

Penzionerka pojela zaraženog mrava, simptomi se pojavljuju tek nakon par godina

Naučni izraz za to je 'zasićenje', kada je nešto toliko poznato da gotovo 'preopterećuje' mozak. Dok vam déjà vu daje osjećaj nepostojane familijarnosti, jamais vu ostavlja osjećaj nesigurnosti u vlastite sposobnosti i zato je tako uznemirujući, pojašnjava.

Neke teorije jamais vu opisuju kao kvar u vremenskom i prostornom kontinuumu koji remeti kontinuitet svijesti i ostavlja vas odvojenim od onoga što već znate.

Jamais vu se može pojaviti kao iznenadni gubitak pamćenja ili demencija. Suočimo se s tim, taj skriveni osjećaj da biste trebali nešto znati, ali da se mozak jednostavno ne povezuje ispravno je zastrašujući. Možda mislite da imate iznenadni gubitak pamćenja ili demenciju, a to može biti zastrašujuće.

Istraživanje Dr. O’Connora o navedenoj pojavi čak sugeriše preliminarnu povezanost s opsesivno kompulzivnim poremećajima, iako on naglašava da su veze još uvijek u povojima. Daljnje ispitivanje ovog fenomena moglo bi se pokazati važnim u istraživanju i liječenju mentalnog zdravlja.

Ali jamais vu je, u većini slučajeva bez temeljnih medicinskih stanja, vrlo privremen. Iako odbojno, ako se dogodi, prolazno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije