Pet vrijednih savjeta Billa Gatesa za uspjeh u životu

Radiosarajevo.ba
Pet vrijednih savjeta Billa Gatesa za uspjeh u životu
EPA / Arhiv
Poznato je kako Bill Gates nije bio baš uzoran student. Iako je upisao Univerzitet Harvard, akademsko obrazovanje napustio je kako bi sa Steveom Allenom pokrenuo Microsoft.

Ipak, kao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu zna ponešto o tome kako ostvariti uspjeh. Studentima je tokom proteklih godina ponudio više savjeta. Evo nekih od njih.

Proučavajte umjetnu inteligenciju, energetiku i bioznanosti

U razgovoru na Twitteru Gates je preporučio ta tri područja zbog utjecaja kojeg će imati u nadolazećim desetljećima. Nazvao ih je "obećavajućim područjima u kojima možete imati ogroman utjecaj".

Okružite se ljudima koji će vam postavljati izazove

Za društvo birajte ljude koji će vam pomoći da rastete i postanete bolji, poručio je u istom razgovoru na Twitteru. To će, što bi rekao njegov najbolji prijatelj investitor Warren Buffet, možda značiti da ćete se odmaknuti od sadašnjih prijatelja. Ipak, za Gatesa je ta osoba njegova supruga Melinda, s kojom je u braku 23 godine. 

Vjerujte kako svijet postaje boljim i kako može biti još bolji

Mada se ne čini da je to uvijek tako, Gates voli podsjetiti ljude kako živimo u najboljem svijetu dosad. To ne znači kako treba ignorirati probleme već tek vjerovati kako ih je moguće riješiti.

Ne oslanjajte se samo na optimizam

Optimizam može dovesti do djelovanja i inovacije, čak i u vrlo nepovoljnim okolnostima. Ali, uvjeren je Gates, nije dovoljan sam po sebi. Ako nikad doista ne vidite ljude koji pate, vaš im optimizam neće pomoći.

Imajte uvjerenja, ali ostanite radoznali

Gates se smatra osobom koja uči čitav život. Pročita pedesetak knjiga godišnje. Neke su ga natjerale na promjenu perspektive i načina razmišljanja, što je svojedobno preporučio i studentima Univerziteta Columbia. "Pokušajte predvidjeti što će se dogoditi. Ako se ne dogodi, zapitajte što je pogrešno s vašim modelom svijeta", poručio im je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije