Senzacija u najsjevernijem gradu na svijetu: Pojavila se gladna polarna medvjedica

Radiosarajevo.ba
Senzacija u najsjevernijem gradu na svijetu: Pojavila se gladna polarna medvjedica
Foto: Pixabay / Ilustracija

Polarni medvjed, gladan i iscrpljen, pojavio se u najsjevernijem gradu na svijetu Norilsku, što je izazvalo senzaciju među lokalnim Rusima i problem vlastima.

Zagrijavanje Arktika: Naučnici alarmirani porastom temperature

Pretpostavka je da je ženka u potrazi za hranom prešla više od 1.500 kilometara, koliko je njeno izvorno stanište unutar Arktičkog kruga udaljeno od Norilska.

Lokalni ekolozi tvrde da je to je prvi polarni medvjed viđen u tom industrijaliziranom ruskom gradu u proteklih 40 godina.

Službenik zadužen za očuvanje okliša Andrey Korobkin kazao je novinarima da u Norilsku očekuju dolazak stručnjaka koji će pregledati medvjedicu i donijeti odluku o njenoj sudbini.

"Ako bude potrebno, arktičkom divu će se pružiti liječnička pomoć, a zatim se može vratiti u stanište ili staviti u zoološki vrt", kazao je Korobkin.

Ekolozi upozoravaju da je globalno zagrijavanje, a posebno topljenje arktičkog leda, dovelo do opasnosti od izumiranja polarnih medvjeda.

Smanjeni arktički led ima izrazito negativan utjecaj na život polarnih medvjeda, jer moraju znatno duže hodati u potrazi za hranom i mjestom za odmor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije