Otišla je na Aljasku da fotografira medvjede - zatekla je najtužniji prizor

Radiosarajevo.ba
Otišla je na Aljasku da fotografira medvjede - zatekla je najtužniji prizor
/ Foto: Patty Waymire
Fotografkinja Patty Waymire otišla je na Aljasku krajem septembra i početkom oktobra s jednim ciljem: da fotografira polarne medvjede u njihovom prirodnom staništu, okružene prelijepim, bijelim snijegom.

Ali, nije uspjela naći ni trunku snijega.

Niti leda.

I tako je nastala najtužnija slika koja se ovih dana širi društvenim mrežama kao podsjetnik na to koliko su klimatske promjene veliki i ozbiljan problem.

Fotografija usamljenog polarnog medvjeda koji sjedi na obali mora i gleda prema dole dirnula je na hiljade ljudi, ali se našla i u magazinu National Geographic. Ne zbog toga što je medo naizgled tužan, već zbog toga što savršeno oslikava posljedice klimatskih promjena.

Fotografkinja je bila jako iznenađena kad je stigla na Aljasku i zatekla samo pijesak i kamenčiće - iako bi u to doba godine trebalo da je mnogo snijega, a Boforovo more bi trebalo da je išarano santama leda.

„Bila sam iznenađena kad sam vidjela da nema snijega i da led nije počeo ni da se formira. Mještani su mi rekli da je ovo neuobičajeno topla zima. Ovo je jedna od najtoplijih zima u historiji“, rekla je Patty za Huffington Post.

Ipak, riješila je fotografirati medvjede okružene pijeskom i nastala je fotografija pod nazivom "Nema snijega, nema leda".

Led u Sjevernom ledenom okeanu, koji naučnici nazivaju platformom života za polarne medvjede, nestaje već godinama zbog globalnog zagrijavanja. Led počinje da se formira na jesen, a onda počinje pucati i topiti se na ljeto - u posljednjih 40 godina period između topljenja i stvaranja leda se produžio za devet sedmica, piše Noizz.rs.

Drugim rečima, medvjedi imaju sve manje vremena da sa ledenih santi love foke, ključni dio njihove ishrane, što dalje dovodi do toga da ne mogu da nakupe dovoljno sala da prežive onaj period godine kad nema leda i lakšeg dolaska do hrane...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije