Ni zima više nije ista: Zemlja ostala bez dva miliona kvadratnih kilometara leda

Radiosarajevo.ba
Ni zima više nije ista: Zemlja ostala bez dva miliona kvadratnih kilometara leda
Iz godine u godinu led iz arktičkog pojasa dostiže minimume i maksimume svoje debljine, a sve u zavisnosti od temperature u toku jedne sezone.

Naučnici su nedavno objavili timelapse animaciju, koja uspoređuje današnji led u arktičkom morskom pojasu sa onim iz 1984. godine. Pomalo je frustrirajuće gledati kako se iz godine u godinu nivo leda smanjuje i kako led jednostavno nestaje kroz godine.

Nekoliko desetljeća ranije mnogo je više bilo takozvanog „starog leda“, koji se duže zadržavao na površini i dostizao debljinu od čak četiri metra, dok je u današnje vrijeme sve više „mladog leda“, koji se mnogo brže topi tokom ljeta, piše CNN.

Najnevjerovatniji podatak u cijeloj ovoj priči jeste da je tokom 30 godina nestalo gotovo dva miliona kilometara kvadratnih leda, što je dodatni pokazatelj koliko se svijet i klima mijenjaju, te je vrlo izvjesno da se uskoro mogu očekivati velike klimatske promjene u cijelom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije