Selo u kojem se posadi 111 stabala svaki put kad se rodi djevojčica

Radiosarajevo.ba
Selo u kojem se posadi 111 stabala svaki put kad se rodi djevojčica
Foto: YouTube / Printscreen

U zemlji gdje se više slavi rođenje dječaka nego djevojčica, maleno selo Piplantri nudi osvježavajuću perspektivu u želji da promijeni utemeljene stavove. Umjesto tradicije kupovanja lutkica za novorođene djevojčice, u ovom naselju u Radžastanu se sadi 111 stabala svaki put kada se rodi djevojčica. Seljaci se udružuju i zajedno doniraju novac da pomognu sadnju stabala, koje će obezbijediti hranu za dijete i njenu porodicu.

Ovu inicijativu je pokrenuo Šajam Sundar Palival, bivši vođa ovog indijskog sela, kada je usljed bolesti izgubio kćerku Kiran.

„To me je navelo da započnem novu inicijativu da sačuvamo žensku djecu rođenu u ovom selu“, rekao je za MailOnline Travel.

Kako bi osvijestio svoje mještane da njeguju život djevojčica i slave njihovo rođenje, 2006. godine je preuzeo izvezne mjere.

Palival je sproveo inicijativu sadnje 111 stabala kako bi se proslavilo rođenje svake djevojčice u selu.

Mještani sela sade drveće na pašnjacima, a zajednica osigurava da drveće prežive i da raste, piše Hindu.

Stanovnici sakupe 21.000 rupija, a uz dobijenih još 10.000 rupija od porodice djevojčice, cjelokupnih 31.000 rupija se čuva kao fiksni depozit za djevojku.

Roditelji djevojčice, osim što zasade drveće za svoju novorođenu kćerku, potpisuju zakonsku izjavu da će njihova kćerka dobiti cjelokupno obrazovanje i da se neće udati prije nego što napuni 18 godina.

Kako bi dodatno objasnio svoju inicijativu, Palival dodaje da se svake godine u Piplantriju rodi oko 60 djevojčica, ali da u više od polovine slučajeva, roditelji nerado prihvataju žensku djecu zato što ih smatraju manje vrijednim i većim izdatkom.

Stoga je ovaj program sadnje drveća svojevrstan način da se ohrabre porodice da slave rođenje ženske djece i da se bore protiv duboko ukorijenjene kulture abortusa u ovoj zemlji.

Studija iz 2011. godine je otkrila da je niz od 12 miliona prekida trudnoće zbog neželjenog (ženskog) pola prekinut u posljednjoj deceniji.

Indijska vlada je preduzela više mjera kako bi spriječila abortus usljed neželjenog pola: zabranili su testiranje pola fetusa, kao i postojanje miraza, zbog kojih roditelji žensku djecu posmatraju kao veći izdatak koji zahtjeva više ulaganja i novca.

Pokrenut je i program, koji se zove Beti Bacho, Beti Padho (Sačuvajmo naše kćerke, edukujmo naše kćerke) 2014. godine pogotovo u oblastima gde je podjela na polove posebno izražena.

Deset godina kasnije, program ekofeminizma u Piplantriju napreduje. U selu je zasađeno više vrsta drveća koje su počele da mu donose prihod: mango, nim, šišam, indijski ogrozd...

Osim toga, mještani su zasadili biljke aloe vere oko stabala koji se ponašaju kao prirodni pesticidi, pa je i ona sama postala neka vrsta prihoda kada su počeli da je obrađuju i prodaju. Drveće, zajedno sa biljkama aloe vere, sada obezbeđuje sredstva za život 8.000 stanovnika ovog sela, piše National Geographic.

Strava u Indiji: Rođeno 216 beba, sve dječaci, bez ijedne djevojčice

Istraga o izvršavanju pobačaja s ciljem odabira spola djeteta pokrenuta je u jednom distriktu na sjeveru Indije nakon što su vladini podaci pokazali da niti jedno od 216 djece koje je rođeno u 132 sela u posljednja tri mjeseca nije bilo djevojčica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije