Selo slobode i golotinje: Hit-plaža na kojoj se krše sva pravila

Radiosarajevo.ba
Selo slobode i golotinje: Hit-plaža na kojoj se krše sva pravila
Foto: Screenshot / Vama Veche

Vama Veche – ili skraćeno Vama, nekoć je bilo mjesto na kojem su se sretali hipiji, umjetnici, alternativci i intelektualci, piše Punkufer.hr.

To malo ribarsko selo smjestilo se na rumunskoj obali Crnog mora, nedaleko od granice s Bugarskom.

Između filozofiranja o životu i prolaznosti vremena, zurenja u horizont te vudstokovskih zabava su nekima trajali danima, a drugima i cijelo ljeto – na Vami se ronilo bez kupaćih kostima, sunčalo dreadlockse i puhalo u didgeridoo.

Kampiranje u hipijevskom selu nije dopušteno, no načičkani šatori na plaži simboliziraju pobunu protiv komercijalizacije obale Crnog mora.

Tokom ljeta Vama je dom brojnim festivalima, a željni alternative potegnu i do plaže Tuzla kad se održava Dakini, tokom kojeg se u pet dana pojavljuje više od 100 umjetnika i 50 instruktora joge.

Ali kako godine prolaze, „duhovnjaci“ i alternativci primjećuju kako jednostavno – to više nije to.

Prvenstveno zbog turista koji ne žive njihovu filozofiju i umjesto uživati i prepustiti se, dolaze snimati fotografije i stavljati ih na društvene mreže. Simbol antikonzumerizma uskoro je postao žrtva vlastita uspjeha.

Polako su se počele graditi kuće, kao i hoteli s puno zvjezdica.

Zaljubljenici u slobodu prosvjedovali su u želji da se spasi što se spasiti da, ali galopirajući kapitalizam nije bilo moguće zaustaviti.

I danas je Vama Veche jedno od najboljih mjesta za zabavu u Rumuniji, od maja do sredine septembra, a o tome kako je nekoć bilo ostaju samo legende, sjećanja i možda djeca zanimljivih imena...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije