Sedam ponašanja zbog kojih drugi misle da niste dobra osoba

Radiosarajevo.ba
Sedam ponašanja zbog kojih drugi misle da niste dobra osoba
Provjerite koja su to ponašanja zbog kojih bi ljudi oko vas mogli pomisliti da niste dobra osoba.

1. Previše se šalite na tuđi račun

Vi možda mislite da ne radite ništa loše i da drugi vaše šale na njihov račun ne shvaćaju ozbiljno, ali trebali biste pripaziti. Šaliti se na tuđi račun dozvoljeno je jedino ako se osoba s kojom se šalite ne osjeća neugodno zbog toga i ako se znate šaliti i na vlastiti račun. Stalnim podbadanjem drugih ostavit ćete dojam osobe koje nema dobre namjere te se u vašem društvu drugi neće osjećati ugodno.

2. Prečesto ogovarate druge ljude

Nekada ogovaranje interpretiramo kao iznošenje istinitih činjenica o drugima, ali i dalje je to komentiranje tuđih života i ponašanja iza njihovih leđa. Kako možete znati ogovarate li prečesto druge ljudi? Odgovor će vam dati vaša vlastita savjest i osjećaj za moral.

3. Puno govorite

Znati slušati druge je vrlina, ali u posljednje vrijeme kao da je sve manje onih koji znaju slušati, a sve više onih koji znaju pričati.

4. Samo se prema određenim ljudima ponašate lijepo

Mislite da ćete se iscrpiti ako ćete se prema svima odnositi lijepo? Biti dobar prema nekim ljudima, a loš prema drugima, nikako se ne može nazvati lijepim ponašanjem. Pa čak i ako ste dobri prema 10 ljudi, a loši prema jednoj osobi, drugi će pomisliti da niste dobra osoba. 

5. Stalno želite biti u centru pažnje

Kada ste u društvu volite voditi glavnu riječ i biti u centru pažnje?

6. Često osuđujete druge

Svako ima pravo živjeti svoj život kako želi, sve dok pritom ne nanosi štetu drugima. I zato razmislite dvaput prije nego osudite nečije ponašanje, način razmišljanja, uvjerenja, riječi... I zapamtite: stvari koje ne razumijemo kod drugih često nam se samima dogode baš zato da bismo ih mogli razumjeti, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije