Lista / Sedam najstarijih stvari na svijetu koje postoje i dan-danas

13. 12. 2017. u 16:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

Prikupljanjem i analizom informacija iz brojnih naučnih časopisa, zatim od različitih organizacija koje se bave prikupljanjem različitih podataka i arhivistikom, iz brojnih novina i časopisa, došlo se liste najstarijih poznatih stvari na svijetu.

U ovom slučaju, najstarije je ne odnosi na one stvari koje su prve nastale, već na one koje su se najduže održale i koje i dan-danas, u nekom obliku, postoje. Ovo su sedam najstarijih stvari sa te liste.

1. Drvo

Čekinjasti bor, otkriven na Bijelim planinama u Kaliforniji, najstarije je drvo na planeti. Procijenjeno je da je star 5.067 godina.

2. Fotografija

"Pogled sa prozira u Le Grasu" Josefa Nisefora Niepsa je fotografija snimljena 1826. ili 1827. godine. To je najstarija očuvana fotografija, budući da je Nieps ispustio priliku za još stariji rekord.

Naime, on je uništio svoju prvu fotografiju nastalu 1822, kada je pokušao da je iskopira.

3. Restoran

Restoran "Stiftskeller" otvoren je u austrijskom gradu Salzburgu davne 803. godine. On se i dan-danas nalazi na istom mjestu, u okviru benediktinskog manastira opatije Svetoga Petra.

4. Brodolom

Otkriće najstarije brodske olupine je relativno novijeg datuma. Otkrili su je arheolozi sa Univerziteta u Ankari 2014. godine u turskoj luci Urla.

Ostaci broda koje su tamo našli stari su, otprilike, 4.000 godina, i mnogo su stariji od same luke, koja je nastala u 7. vijeku prije naše ere.

5. Hrana

Za nešto što se u prvi mah mislilo da je komad uglja, otkriven u Oksfordshireu u Engleskoj, kasnije je ustanovljeno da je, ustvari, parče hljeba staro nekih 5.500 godina, koje potječe ere Neolita.

6. Mumija

Ne, nije egiptska. Mumije Činhoro, pronađene u Čileu, potječu iz perioda 5.050 godina prije naše ere. Ljudi iz plemena Činhoro živjeli su pustinji Atakama, i imali običaj da mumificiraju sve svoje mrtve saplemenike.

Mumije, koje su uspjele da ostanu očuvane sedam milenijuma, posljednjih godina su, međutim, počele da se pretvaruju u "crnu želatinastu masu".

7. Muzički instrument

Postupkom određivanja starosti metodom radioaktivnog ugljenika utvrđeno je da su flaute napravljene od kostiju, pronađen u pećini Hole Fels u Njemačkoj, nastale 41.000 hiljadu godina prije naše ere. Kosti od kojih su napravljene bile su od mamuta.

NEMA KOMENTARA