Scena na Jadranskom moru: Okrenuo sam se i vidio ogromno oko kako me gleda

0
Radiosarajevo.ba
Scena na Jadranskom moru: Okrenuo sam se i vidio ogromno oko kako me gleda
Foto: freeimages.com / Ilustracija

U dva zarona na lokaciji Selezine ili Selzine na creskoj strani prolaza, opisuje Srđan Vrančić kako je susreo velike grdobinem, teške oko 45 kilograma

Kvarnerski zaljev je najdublji u kanalu Krušija između Plavnika i Cresa. To je ujedno i najdublja tačka sjevernog Jadrana, 114 metara. Neki kažu da ide i do 124 metra. Područje zatvoreno otocima s tom dubinom svojevrsni je bazen pogodan za razvoj velikih riba, piše Jutarnji.hr. 

Kažu da se jedne sedmice u proljeće u nekoliko uvala na istočnoj strani Cresa skupljaju mali morski psi. Nakon nekoliko dana boravka u plićaku vraćaju se u morske dubine. Odrasli primjerci ponekad budu viđeni blizu površine. Više puta viđen je i modrulj kako krstari ovim vodama.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Ta viđenja rezervirana su većinom za ronioce i završavaju bez incidenata. Velike tune također su česti gosti. One su ovdje uglavnom zbog hrane. Stjeraju jato riba pod površinu i onda doslovno uskakuju među njih. Taj spektakl hranjenja vidljiv je s površine i može trajati i nekoliko desetaka minuta. Ipak ta prirodna svakodnevica najčešće je skrivena od ljudskih pogleda.

"Fokus traženja je na detaljima, koncentracija na sitnim pomacima. Na gotovo trideset metara, kada sam već prošao preko nečega osjetio sam nešto čudno.

Okrenuo sam se i vidio ogromno oko kako me gleda. Bilo je tik ispred moje maske. U tom zeleno plavom oku ogledavala se sva dubina mora. Bilo je nekako mirno, opuštajuće fascinantno", objašnjava Vrančić.

Da bi sagledao cijelu ribu morao sam se odmaknuti metar dva, pojašnjava dalje: "Grdobina se stopila s okolinom i izgledala je poput tepiha na pješčanom dnu ograđenom s dvije stijene. Oko nje je plivalo nekoliko crneja od desetak centimetara veličine. Izgledali su poput mušica u odnosu na nju. Čekala je svoj plijen ili se samo odmarala. Dok smo moj prijatelj Hrvoje Dragušica i ja obilazili oko nje nije se ni pomakla. Nakon nekoliko fotografija totala odlučio sam iskoristiti macro objektiv. Snimao sam to oko u krupnom planu".

Zbog autorskih prava, fotografije nismo u mogućnosti objaviti. Galeriju slika kao i kompletan tekst možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije