Savjeti koje mlade mame NE bi trebale slušati

Radiosarajevo.ba
Savjeti koje mlade mame NE bi trebale slušati
Vjerojatno ste se kao i većina mladih mama susrele s velikim brojem nelogičnih i smiješnih savjeta.

Donosimo vam nekoliko najčešćih i najbizarnijih koje nikako ne biste trebale poslušati.

Daj mu to jesti, neće mu biti ništa
Kad je u pitanju prehrana dojenčeta, sva literatura, kao i pedijatri, složni su u jednom: djetetu do četvrtog mjeseca života, koje dobro dobiva na težini, nije potrebna nikakva dohrana osim mlijeka. Zato kad vam idući put komšinica kaže da mu slobodno date malo krompira jer je mekan i topi se u ustima, ili malo sarme jer mu 'neće biti ništa', sjetite se da je medicina od doba komšinice samo napredovala i da su preporuke pedijatra ipak stručnije.

Nemoj ga previše maziti i nositi - razmazit ćeš ga
Bebice nisu emotivni manipulatori koji će svaki vaš zagrljaj pretvoriti u svoju korist. Bebicama je ljubav potrebna. Nemojte ga puštati da plače jer će tako "ojačati pluća", utješite ga. Psiholozi su složni u tome da djetetu koje previše plače, plač postaje navika i plače samim time češće od djeteta koje se umiri.

Ja sam svome djetetu to tako...Moje dijete je to tada
Dijete vam nije prohodalo s deset mjeseci kao komšinicino dijete  ili nije progovorilo s osam mjeseci kao tetkino dijete? Sjetite se toga da su mame sklone preuveličavati kad je u pitanju njihovo dijete, a nakon toga sjetite se toga da nije svako dijete isto. Samo zato što je nečijem dijetetu nešto odgovaralo ne znači da će odgovorati i vašem. Vaše dijete je jedinstveno i posebno i tako ga i tretirajte. Nikad se ne zamarajte upoređivanjem, u redu je da odgajate svoje dijete na svoj način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije