Savjet stručnjaka: Želite se opustiti? Slušajte muziku

0
Radiosarajevo.ba
Savjet stručnjaka: Želite se opustiti? Slušajte muziku
Arhiv / Ilustracija / Muzika kao prirodni relaksant

Postoji neka vrsta magije uz pomoć koje muzika diriguje našim osećanjima. Kada je ritam brži i okretniji, ojsećamo se energičnije i srećnije, dok se osjećamo mirnije i tužnije kada je sporija melodija u pitanju.

Međutim, sporija muzika često se koristi u momentima relaksiranja najčešće za ljude koji se bore sa nesanicom pa puštaju sebi tihe melodije ili zvukove kiše.

Jedno od posljednjih istraživanja potvrdilo je ove promjene u raspoloženjima a rađeno je na osnovu iskustava mnogobrojnih ispitanika, u kojima je ustanovljeno da melodija koja ima oko 60 otkucaja ili bitova u minuti može izazvati sinhronizaciju mozga sa otkucajima izazivajući alfa-moždane talase (frekvencije od 8 do 14 herca ili ciklusa u sekundi).

Užas u Bjelovaru: U porodičnoj kući pronađeno dva tijela i teško povrijeđena osoba

Užas u Bjelovaru: U porodičnoj kući pronađeno dva tijela i teško povrijeđena osoba

Ovaj alfa-moždani talas prisutan je kada smo opušteni i svjesni. Da bi se izazvao san (delta-moždani talas od 5 herca), čovjek bi trebao prosvetiti sebi najmanje 45 minuta u opuštenom položaju, slušajući umirujuću muziku.

Stručnjaci navode da muzika može djelovati poput lijeka, ali je skoro uvijek pristupačan alat za smanjenje stresa i opuštanje. Tako da bi je svakako trebalo koristiti čak i kada nije napetost prisutna, jer nam daje dodatan osjećaj užitka.

Koja je idealna muzika za opuštanje?

Zvukovi, melodije i muzika koja se koristi u ovakvim situacijama je zaista raznolika. Počevši od samih melodija instrumenata, kao što je klavir ili neki instrument sa udaraljkama, kao i džez ili bluz. Ono što veoma često ljudi koriste za mirniji san, meditacije i opuštanje jesu i zvuci kiše, grmljavine, cvrkut ili drugi zvuci iz prirode. 

Ali koja najviše odgovara za opuštanje? Izaberete muziku koja vama najviše prija, kako bi vas opustila. Pozabavite se malo izborom i ne bojte se da napravite listu svojih favorita kako vam ne bi bilo previše monotono.

Kakva je to kupka zvukom?

Kupanje zvukom je termin koji mijenja pojmove popout meditacije sa ovim umirujućim zvukovima i melodijama, kao i takve "tretmane" opuštanja koji ne podrazumijevaju potpunu tišinu.

Ova metoda opuštanja koristi se u raznim ali specifičnim zvukovima u odnosu na prethodno navedene. Naime, vrlo je jednostavno, nekoliko nota se ponavlja, ali u različitim frekvencijama i time nas polako odvlače od često našeg glavnog neprijatelja - naših misli.

Najčešće se koriste zvukovi nekog odzvanjanja, poput udaraljki koje udaraju o metalni sud (gong) ili zvuk poput blagog odzvanjanja viljuške. Stručnjaci znaju tačno kako postupati sa ovim predmetima i na koji način mogu dobiti one prave umirujuće zvuke, dok su u potrazi za onim odgovarajućim za vaše uho.

"Svaka frekvencija ima svoje benefite u opuštanju, pogotovo kada se napravi dobra kombinacija. Koncentracija ostaje na zvukovima, zbog toga što je nepredviđen red kojim će se nizati. Samim tim nam privlači pažnju sve vrijeme, a ostala čula i naš mozak imaju vremena da se odmore, zato što je sve prepušteno sluhu", kažu stručnjaci, navodi portal Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije