Da znate / Savjet iskusnih: Ovaj dio odjeće se ne nosi kad se ide planinariti

19. 10. 2019. u 08:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Kada je planinarenje u pitanju važno je da budete u udobnoj odjeći i obući. Međutim, to nije dovoljno. Osim o udobnosti, treba voditi računa o još nekim stvarima.

Helanke su rastegljive i udobne, a možete izgledati i veoma privlačno u njima i nije ni čudo što su izbor mnogih djevojaka i momaka kada krenu na planinarenje.

Ipak, ukoliko neko zaista želi planinariti, makar i neke kraće relacije, tanke helanke ne bi smjele biti izbor garderobe.

Makar i u šetnji brzim hodom, počet ćete se znojiti poslije nekog vremena. A helanke su uske kod osjetljivih dijelova tijela gdje niko ne želi infekcije.

Pored toga, helanke nisu napravljene za treniranje u prirodi, niti su od materijala koji može da podnese višesatni trening. Ubrzo bi počele veoma neprijatno mirisati.

Helanke često nisu odgovarajuće dužine za planinarenje. Mogu da budu pliće nego što odgovara, a nerijetko nisu dužine do članaka, pa to može da znači veliki broj ogrebotina, uboda, možda i otrovnih insekata, ali i prljavštine na koži.

Sve to zavisi od predjela u kojem se krećete, ali ukoliko niste upoznati sa svim biljkama i životinjama i njihovim karakteristikama tamo gdje ste naumili da nosite tanke helanke, potrebno je da se bolje zaštitite.

Helanke nisu predviđene za hladno vrijeme. A posebno ih ne želite na sebi ako ste prije toga zakačili za kamen i pocijepali ih. Uz odgovarujuću opremu, pantalone za planinarenje, ne morate da brinete o ovakvim stvarima. Kvalitetna oprema može da traje decenijama, a napravljena je da može da se nosi i po hladnom i po toplom vremenu.

Planinarenje je teško, a posebno ako morate ponijeti ruksak, torbu i ko zna koliko još pomagala. Uvijek je lakše kada telefon možete samo izvući iz džepa, a ne da stajete da biste dohvatili ruksak, a u helankama nemate taj luksuz jer helanke nemaju džepove, savjetuje Matador network.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA