Saudijski kralj na godišnji poveo 1.000 ljudi, platio ceh od 100 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Saudijski kralj na godišnji poveo 1.000 ljudi, platio ceh od 100 miliona eura
Kada ide na godišnji odmor, saudijski kralj Salman ne štedi.

Omiljeno ljetovalište kralja Saudijske Arabije je Tanger u Maroku na koju se zaputio krajem jula, a gdje ga je već na aerodromu sačekao premijer Maroka Sadin Otman.

Na godišnji odmor kralj je stigao sa pratnjom od preko 1.000 ljudi. Za ministre, savjetnike i rođake rezervisano je više od 800 soba u najluksuznijim hotelima u gradu. Također, iznajmljeno je preko 200 automobila, ali i sam kralj donio je nekoliko luksuznih dvotočkaša. Angažirano je i nekoliko catering kompanija da spremaju najkvalitetniju hranu onda kada je to kraljevskoj sviti potrebno.

Iako zvuči megalomanski, sve ovo nije ništa neobično za saudijskog kralja. Kada je u martu putovao u Indoneziju ponio je čak 459 tona prtljaga i dva "mercedesa". Ipak, tada je vodio manje osoblja sa sobom - samo 620.

Njegovi domaćini iz Maroka zadovoljno trljaju ruke. Sve skupa saudijski kralj, za ljetovanje platit će ceh od nevjerovatnih 100 miliona eura, odnosno 1,5 posto planiranog prihoda od 6,5 milijardi dolara koliko Maroko očekuje da će zaraditi ove godine od stranih turista.

U okviru kompleksa u kome najradije ljetuje nalazi se čak i posebna bolnica, kao i luksuzni restorani. Renoviran je 2016. godine, a radovi su uključivali i dodavanje novih objekata, mjesto za sletanje helikotera i veliki šator ispod kojeg se organizuju zabave.

Saudijska Arabija pokrenula je veliki turistički projekat koji će 50 ostrva i drugih lokacija na obali Crvenog mora pretvoriti u luksuzna odmarališta. Ideja iza koje stoji ambiciozni princ Salman za cilj ima da smanji zavisnost o nafti u vremenima kada cijena nafte konstantno opada, prenosi Blic.

Kralj Salman ima mnogo nekretnina širom svijeta, uključujući i stanove u Parizu, dvorac na Azurnoj obali i palatu u Marbelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije