Salt Bae i deset stvari koje niste znali o jednom od najpoznatijih kuhara svijeta
Poznati turski kuhar Nusret Gokce, na društvenim mrežama poznatiji kao Salt Bae, pojavio se 2017. godine i do danas bilježi nevjerovatne uspjehe.
Osim što posjeduje lanac restorana, većina ljudi ne zna puno o njemu, uprkos njegovoj velikoj popularnosti.
Nusret dolazi iz Istočne Anadolije, a njegov otac se bavio rudarstvom. Sa 10. godina napustio je školu jer je bio prisiljen raditi kako bi izdržavao svoju porodicu, a njegov prvi posao bio je u u restoranu u istanbulskoj četvrti Kadikoy.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Postao je popularan nakon što je fotografija njegove prepoznatljive i jedinstvene tehnike začinjavanja mesa, počela da kruži internetom, a ubrzo su ga nazvali Salt Bae.
U nastavku vam donosimo deset stvari koje sigurno niste znali o ovom vrsnom kuharu.
1. Radni dan mu traje 18 sati
Nusret zaista ima nevjerovatnu radnu etiku. Radi 18 sati dnevno te ne uzima dane godišnjeg odmora, naveo je u jednom od rijetkih intervjua.
2. Vrlo rado pomaže zajednici
Zahvaljujući svom uspjehu i mogućnosti koje je izgradio, Salt Bae se bavi i humanitarnim poslom, odnosno pomaže onima kojima je pomoć potrebna. U svom rodnom gradu Erzurumu izgradio je školu, a prošle godine prikupio je 60.000 dolara za žrtve eksplozije u Bejrutu.
3. Početak karijere veže ga za mesnicu
Gokce je karijeru započeo kao mesar, a tokom intervjua za GQ rekao je: "Trebao mi je posao da pomognem svojoj porodici u Turskoj. Tako sam postao mesar. I svidjelo mi se. Dakle, tu smo."
4. Optuživan da zaposlenicima uzima napojice
Postoje ljudi koji nisu imali prijatna iskustva sa vrsnim kuharom, jer navodno Salt Bae je uzimao dio njihovih napojnica. Nusret je kazao da su zaposlenici iznijeli optužbe jer su bili nezadovoljni što ih je otpustio.
5. U nekim restoranima radio je besplatno
Na početku karijere Salt bae bio je spreman učiti i raditi sve što je potrebno da bi stekao neophodno iskustvo. Tako je putovao u različite zemlje i tražio da radi u pojedinim restoranima besplatno, kako bi dodatno usavršio svoj zanat.
6. Aktivan je i voli da vježba
S obzirom da radi 18 sati dnevno, pronalazi vrijeme da bude aktivan koliko god može, a ujedno i vodi računa o svojoj ishrani. "Više volim boks i rad na tjelesnoj težini, jer mi to daje definiciju i suštinsku snagu koju želim. Moram da budem brz u kuhinji, a najbolje stvari koje radim jesu puno konopaca za skakanje i užadi, jer mi ne stimuliraju mišiće, već mi pomažu da održavam brzinu", rekao je Salt Bae.
7. Na Instagramu ima više od 40 miliona pratilaca
Kada je prvi put postao viralan 2017 godine, nije mogao sanjati da će postati poznat širom svijeta. Mnoge poznate ličnosti ga prate na društvenoj mreži Instagram, a njegova popularnost nastavlja da raste iz dana u dan.
8. Jedinstvena tehnika začinjavanja nije slučajnost
Mnogi pratioci pitali su se odakle dolazi prepoznatljiva i jedinstvena tehnika začinjavanja mesa.
"Želio sam da izgleda kao da sol dolazi s neba. Bio je to moj zlatni dodir", kazao je Salt Bae za New York Post.
9. Ne izbjegava fotografisanje s fanovima
S obzirom da živimo u vremenu globalizacije i društvenih mreža, Internet je Nusretu pružio brojne fanove. Često mu ljudi priđu i kada nije na random mjestu I pitaju da li je raspoložen da se fotografiše s njima.
Vrsni kuhar se ponosi time što kaže “da”, svim onima koji žele da naprave fotografiju s njim.
10. Salt Bae je izbirljiv
Za svoje restorane odabira posebno meso, a tretira ga s velikom ljubavlju. Uvijek je u potrazi za savršenim komadima mesa, te od dobavljača nekad uzme samo 100 kilograma mesa od ponuđenih 5 tona, kazao je menadžer njegovog restorana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.