Širenje utjecaja: SAD žele svoje vojnike slati u svemir

Radiosarajevo.ba
Širenje utjecaja: SAD žele svoje vojnike slati u svemir
Prema novom prijedlog kongresnog komiteta, Sjedinjene Američke Države uskoro bi mogle proširiti svoj vojni utjecaj na, do sada, nedokučive krajeve, odnosno, na svemirska prostranstva.

Dio je to akta o nacionalnoj odbrani, o kojem bi ovih dana trebalo da se oglasi i Bijela kuća, a koji predviđa kreiranje nove branše vojnika u SAD-u, sa vojnicima koji bi putovali u svemir i gore branili svoju domovinu, prenosi CNN.

Navodi se kako nije neobično da ovaj kongresni komitet za odbranu šalje nevjerovatne zahtjeve za javnu potrošnju u vojne svrhe, ali je začuđujuće da je ovakav prijedlog podržan glasovima članova komiteta, čime se prvi put od 1947. kreira nova branša vojnika.

Ovi vojnici bi imali važne zvanične zadatke u svemiru, ali bi istovremeno obezbjeđivali pripravne jedinice koje su spremne da se bore u eventualnim zvjezdanim ratovima. Spadali bi pod Zračne snage SAD-a, ali brojni zvaničnici nisu oduševljeni ovim prijedlogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije