Istraživači proizveli prvo probiotičko pivo
Naime, naučnici tvrde da su proizveli prvo pivo koje u sebi sadrži probiotike, te tako pomaže u poboljšanju zdravlja crijeva, kao i imuniteta, iako ovo drugo još nije u potpunosti potvrđeno, piše IFLScience.
Postoji mnogo probiotika na mliječnoj bazi, no ne i piva. To je zbog toga što pivo sadrži hmeljnu kiselinu koja ograničuje rast i preživljavanje potencijalnih probiotika.
Naučnici sa sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) prihvatili su ovaj izazov i razvili gorko pivo u kojem može preživjeti soj probiotika Lactobacillus paracasei L26.
"Za ovo smo pivo koristili bakteriju laktozne kiseline kao probiotični mikroorganizam", izjavio je Chan Mei Zhi Alcine, naučnik koji je sudjelovao u kreiranju piva.
"Ona koristi šećere prisutne u mladom, nehmeljivom pivu kako kako bi proizvela laktoznu kiselinu kiselog okusa. Rezultat je pivo oštrog i oporog okusa. Krajnji proizvod ima 3,5% alkohola."
Mišljenja o tome bismo li trebali uzimati probiotike dosta su podijeljena, ali s obzirom na novi porast popularnosti kraft piva, sigurno je da će postojati i tržište za probiotičko pivo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.