Rusija gomila zalihe zlata, BiH među Top 100

Radiosarajevo.ba
Rusija gomila zalihe zlata, BiH među Top 100

Rusija gomila svoje zalihe zlata. Samo u julu zalihe skupocjenog metala povećali su za čak 29 tona,. Osim toga, Središnja banka Rusije u maju je pospremila 20 tona zlata u svoju riznicu, a u junu dodatnih 17 tona.

Među prvih 100 država nalazi se i Bosna i Hercegovina sa tri tone zlata u rezervi, piše CNN.

Povećali su time svoje rezerve u tri mjeseca za čak 66 tona, a ukupna se vrijednost zaliha sada procjenjuje na 76 milijardi dolara.

Hitna kupovina zlata poklopila se s dramatičnim smanjenjem američkih vladinih obveznica, odnosno američkog državnog duga u rezervama ruske središnje banke. Trenutno američke obveznice predstavljaju 17 posto od ukupnih rezervi Središnje banke Rusije, što je znatno manje nego na početku godine.

Prema najnovijim podacima Svjetskog vijeća za zlato, Rusija za sada drži šesto mjesto na globalnoj ljestvici zemalja s najvećim zlatnim zalihama. Novim pojačanjem, sada s ukupno 1.944 tona zlata, pretekli su Kinu po zalihama, no još uvijek su daleko iza SAD-a koji uvjerljivo drži prvo mjesto s više od 8.000 tona.

zlato_zalihe1.png - undefined

Na drugom mjestu je Njemačka s 3.300 tona, a u prvih pet ugurali su se i Međunarodni monetarni fond (MMF) te Italija i Francuska.

Za razliku od susjednih zemalja, Srbije s gotovo 20 tona zlata, Makedonije sa 7 tona, Slovenije s 3,2 i Bosne i Hercegovine s 3 tone i sve su među Top 100,

Hrvatska nema ni gram zlata u svojim rezervama. Još 2001. godine Hrvatska narodna banka (HNB) prodala je sve zalihe zlata, ukupno 13 tona za 117 miliona dolara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije