Rezultati naučnih istraživanja: Prijeti nam godina bez ljeta

Radiosarajevo.ba
Rezultati naučnih istraživanja: Prijeti nam godina bez ljeta
Od Vezuva do Krakatoua, supervulkani na Zemlji su uzrokovali globalna uništenja kroz historiju, no to još nije ništa u usporedbi s eksplozijama koje nam tek slijede.

Zaključak je to naučnika u sklopu nove studije nacionalnog Centra za atmosferska istraživanja Colorado.

Naučnici kažu kako bi buduće erupcije mogle gurnuti Zemlju u seriju "godina bez ljeta", usporedno s posljedicama klimatskih promjena koje umanjuju mogućnost oceana da umanjuju te utjecaje, piše Daily Mail. 

Vulkani su okidač hlađenja, a istraživači su napravili projekcije po identificiranim vulkanskim aktivnostima, kao i njihovoj dosadašnjoj učestalosti, usmjeravajući se na kataklizmičke erupcije, poput one u Indoneziji u aprilu 1815. godine.

Otkrili su da, ako se takva erupcija dogodi 2085., posljedice će biti još katastrofalnije i s većim globalnim padom temperature, objašnjavajući kako će najveću razliku napraviti promjenjeno stane okeana.

"Okeani imaju veliku ulogu u ublažavanju, ali istodobno i u produljivanju površinskog hlađenja", rekao je voditelj studije, dr. John Fassulo. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije