Restoran u doba korone: Jedan gost cijeli dan, hrana dolazi u korpici na užetu

Radiosarajevo.ba
Restoran u doba korone: Jedan gost cijeli dan, hrana dolazi u korpici na užetu
Foto: Bord for En / Neobično...

Švedski plan odgovora na koronavirus poziva ljude na socijalnu distancu, ali ne provodi strogo zatvaranje. Zemlja se nada da će joj ova metoda pomoći da stekne kolektivni imunitet, u kojoj će dovoljno ljudi iz jednog područja biti izloženo virusu da se on ne može dalje efikasno širiti.

Dok švedski kafići, restorani i kafići i dalje poslužuju goste na primjerenoj udaljenosti, jedan restoran ima zanimljiv koncept.

Novi restoran, koji se otvara 10. maja, podiže socijalnu distancu na novi nivo: posluživat će samo jednog gosta dnevno.

Bord för En ili doslovno 'stol za jednoga' poslužit će navedenog gosta usred polja, putem košarice pričvršćene za konop i dva puta očistiti sve posuđe.

"Želimo ljudima ponuditi najviši nivo čistoće i sigurnosti, kao i kvalitete hrane te pića",  kažu za Insider. Očekuje se kako će restoran biti otvoren do 1. augusta 2020. godine, a iza cijele ideje stoji jedan ljubavni par.

Naime, Rasmus Persson i Linda Karlsson osmislili su koncept nakon ručka s Karlssonovim roditeljima, gdje su inzistirali na na pridržavanju preporuka za socijalno distanciranje kako bi ih, kao pripadnike starije populacije, zaštitili.

Persson, bivši kuhar, pripremio je ručak i poslužio ga svojoj svekrvi i svekru kroz prozor - do lijepo postavljenog stola na dvorištu.

"Razmislili smo i zaključili 'zašto to ne ponuditi i drugim ljudima', to će biti jedini restoran apsolutno siguran u doba pandemije na svijetu", rekao je on.

Koncept je jednostavan: Jednostruki stol, jedna stolica, na sredini polja u švedskom Värmlandu.

"Jedan jedini gost moći će uživati u restoranu u jednom danu, jer se želimo moći koncentrirati na tog jedinog gosta prilikom pripreme jela. Ali isto tako, na neki način možemo kontrolirati da će iskustvo gosta biti potpuno bez COVID-19", rekla je Karlsson.

Dodaje da će restoran također dva puta očistiti posuđe i dezinficirati stol.

Plaćaš koliko želiš

Prema Karlssonu, svaki obrok sadržavat će tri slijeda koja će kreirati Persson, a hrana i piće bit će sezonsko i iz lokalnog uzgoja, ovisno o tome što im je na raspolaganju.

Jelovnik uključuje pire s mrkvom i đumbirom, maslac od lješnjaka, slatke kukuruzne krokete i kavijar morskih algi. Iako takvo iskustvo djeluje dosta skupo, par je odlučio kako će sami pustiti gosta da odluči koliko je spreman platiti za obrok.

"Svi smo suočeni s teškim vremenima i postoje ljudi koji su izgubili posao, voljene ljude ili čak zdravi razum. Pozivamo ih sve kod nas, neovisno u kakvoj su financijskoj situaciji", ističe Karlsson, dodajući kako se nada da će njihov restoran ljudima pružiti predah dobrodošlice i ugodnu rastrojenost, a istovremeno će im omogućiti da se usredotoče na sebe, umjesto da zure u telefon ili TV ekran.

"Želimo potaknuti ljude da sjednu i provedu kvalitetno vrijeme sa sobom", zaključili su, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije