Restaurirao historijsku sliku Djevice Marije, sada je neprepoznatljiva

Radiosarajevo.ba
Restaurirao historijsku sliku Djevice Marije, sada je neprepoznatljiva
Foto: Europa Press / Originalna slika (lijevo) i nakon restauracije (desno)

Stručnjaci za umjetnost u Španiji zatražili su pooštravanje zakona koji regulšu restauratorske radove nakon što je kopija poznate slike baroknog umjetnika Bartoloméa Estebana Murilla postala najnovija u nizu umjetničkih djela koja su uništena pri pokušaju obnove.

Prema pisanju medija, restaurator namještaja u Valenciji je privatnom kolekcionaru naplatio 1.200 eura za čišćenje slike Bezgrešnog začeća.

Međutim, posao nije išao baš kako je planirano i lice Djevice Marije ostalo je neprepoznatljivo uprkos pokušajima da ga vrate u prvobitno stanje, piše The Guardian.

Originalna slika (lijevo) i nakon restauracije (desno) - undefined

Foto: Europa Press: Originalna slika (lijevo) i nakon restauracije (desno)

Izvorna slika Djevice Marije datira iz 1660-ih.

Slučaj je mnoge podsjetio na zloglasni incident nazvan "Majmun Hristos" od prije osam godina koji je došao na naslovnice širom svijeta. Tada je fresku Ecce Homo, koju je na zid crkve u gradiću Borja na sjeveroistoku Španije 1930. godine naslikao Elias Garcia Martinez, odlučila sama restaurirati mještanka.

Paralele su također povučene i s restauriranjem polikromne statue Svetog Georgija i zmaja iz 16. vijeka na sjeveru Španije.

Neuspješna restauracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Neuspješna restauracija

Fernando Carrera, profesor u galicijskoj školi za očuvanje i obnovu kulturne baštine, rekao je da takvi slučajevi ukazuju na potrebu da posao rade samo pravilno obučeni restauratori.

"Mislim da ovog tipa - ili ove ljude - ne treba nazivati restauratorima", rekao je Carrera za Guardian.

Kazao je da zakon trenutno omogućava ljudima da se uključe u projekte obnove, čak i ako nemaju potrebne vještine.

„Možete li zamisliti da je nekome dozvoljeno da prodaje lijekove bez dozvole ljekarnika? Ili neko ko nije arhitekt da postavi zgradu", dodao je ogorčen Carrera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije