Vatikan / Rekordan broj prijava seksualnog nasilja koje su počinili svećenici

20. 12. 2019. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 28

Vatikanska kancelarija odgovorna za obradu slučajeva seksualnog zlostavljanja koja su počinili svećenici primila je ove godine rekordnih 1.000 prijava iz čitavog svijeta. Pri tome još ima regiona iz kojih nisu stigle nikakve pritužbe.

Kancelarija, čiji je formalani naziv Kongregacija za doktrinu vjere, danas je preopterećena jer nema dovoljno osoblja za obradu četiri puta većeg broja prijava u 2019. godini nego prije deset godina, prenosi Srna.

„Praktično imamo cunami novih slučajeva u ovom trenutku, naročito u zemljama koje se do sada nisu oglašavale“, rekao je monsinjor John Kennedy, šef disciplinskog odjeljenja u ovoj kancelariji.

Argentina, Meksiko, Čile, Italija i Poljska su među zemljama koje su se pridružile SAD kao države sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva.

Papa: Crkva više neće tajiti slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika

Papa Franjo je objavio da se pravilo "pontifikalne tajne" više ne odnosi na seksualno zlostavljanje maloljetnika. Crkva je dosad držala slučajeve seksualnog zlostavljanja u tajnosti, pod izgovorom da tako čuva privatnost žrtava i reputaciju optuženih. Papina odluka znači da žrtve ili oni koji prijavljuju zlostavljanje mogu otvoreno da govore o ovim slučajevima jer im više neće prijetiti isključivanjem iz Katoličke crkve.

Kennedy je dozvolio ekipi agencije AP da snimi unutrašnje prostorije kancelarije, što je bila prva takva prilika u istoriji vatikanskog tribunala.

Agencija navodi da je to znak da i najtajnovitije institucije sada pokazuju određenu transparentnost u okviru šireg pokušaja Katoličke crkve da obnovi povjerenje među vjernicima.

Papa Franjo je ove sedmice preduzeo dodatni korak odlukom da ukine pravilo „pontifikalne tajne“ kada je riječ o zlostavljanju.

Vatikan je saopćio da će to olakšati saradnju sa civilnom službama za provođenje zakona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA