Razlozi zbog kojih je planeta Zemlja savršena za život

Radiosarajevo.ba
Razlozi zbog kojih je planeta Zemlja savršena za život
Pixabay / Ilustracija

Za planetu Zemlju se vrlo često kaže da je savršena kreacija. National Geographic Srbija je izdvojio devet razloga odnosno ukazao na devet elelemenata kojima argumentira ovu tvrdnju.

Mjesec, stabilna rotacija, magnetno polje, aktivan sastav zemlje, atmosfera, izolacija, vrijeme i gasni džin su ono zbog čega je Zemlja savršena za život ljudi i drugih vrsta.

Mjesec stabilizira orbitu i samim tim je klima stabilnija. Zaslužan je za plimu. Mnogi biolozi smatraju da su prvi oblici života nastali smjenama plime i oseke.

Smjena dana i noći je vrlo značajna. Spriječava ekstremne temperature, što život čini održivim. Kako je naveo National Geographic Srbija, da ne postoji ova rotacija, opet bi bio moguć život na zemlji.

Magnetno polje odbija kosmičke zrake i onemogućava sunčevim bakljama da sprže život na planeti.

Gas i prašina su se sjedinili sa Zemljom. Sadrže radioaktivne elemente koji održavaju strujanje jezgra planete miljardama godina. Da ne postoji to strujanje, ne bi postojalo ni magnetno polje.

Atmosfera odnosno ozonski omotač je bio ključan u sprječavanju radioaktivnih zraka da usmrte prve životinje koje su nastale zahvaljujući biljkama.

Sunce je mala zvijezda koja ima dug životni vijek. Kako je istakao National Geographic Srbija, izgledno je da se neće početi gasiti u narednih pet milijardi godina.

Sljedeći bitan element je vrijeme. Zemlja je stara 4,5 milijardi godina, a život se pojavio tek u posljednjih pola milijarde godina.

Znatne zasluge za život na Zemlji pripadaju Jupiteru. On je "gasni džin" koji ima tendenciju da se koncentrira u blzini "domova zvijezda". Okrenut je prema vanjskoj strani Sunčevog sistema. Njegova gravitacija hvata potencijalne opasnosti kao što su asteroidi i komete, piše National Geographic Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije