Menadžerica pola godine radila 80 sati sedmično i oboljela

Radiosarajevo.ba
Menadžerica pola godine radila 80 sati sedmično i oboljela

Paula Bellostas Muguerza radila je kao menadžerica u jednoj konsultantskoj kompaniji u kojoj je norma bila 80 sati rada sedmično. Paula je pola godine izdržala je u tom napornom radnom ritmu.

Svakodnevno je putovala iz grada u grad, iz države u državu, da bi, na koncu, oboljela zbog stresa, piše Indy100.

"Putovala sam puno, od Europe preko SAD-a. Često sam putovala u dva ili tri grada sedmično, a vikendom sam radila iz Londona. U Londonu bi moj dan često počinjao konferencijskim pozivom već u šest ujutro, a u sedam bih bila u taksiju na putu za kancelariju. Ostatak dana bi mi bio ispunjen sastancima, a adrenalinom sam se pumpala pomoću HIIT vježbe u teretani, za šta sam mislila da mi koristi, ali se ispostavilo da mi je to još više poticalo hormon stresa", objasnila je za Paula.

paula.JPG - undefined

"Nakon svega toga bih otišla kući i radila do kasno navečer, ponekad i do dva ujutro", navela je ova menadžerica.

Paula je nakon pola godine takvog tempa rada završila u bolnici: "Trijažom su procijenili da bih mogla imati moždani udar, ali nisu pronašli nikakvo krvarenje. Nakon što sam nekoliko puta doživjela napade, pregledala su me ukupno tri neurologa. Na kraju su zaključili da imam rijetko i ozbiljno migrensko stanje, hemiplegičnu migrenu koja je već postala trajna. Imala sam više od 15 napada sedmično".

Pokazalo se da je to epigenetska bolest koja se "budi' nekim vanjskim okidačem. U njenom slučaju to je bila hormonska neravnoteža stvorena suvišnim kortizolom i adrenalinom zbog stresa, piše Indy100.

"Mnogo tog stresa dolazilo je iz moje nesposobnosti da kažem ne. I dok sam sve više toga preuzimala na sebe, u isto vrijeme nisam nikome htjela pokazati slabost pa sam samo nastavljala, a znala sam da je to neodrživo. Mislim da je to prilično uobičajeno ponašanje na nekim poslovima poput konsaltinga, bankarstva, prava. To može dovesti do tjeskobe i pritiska na osobu koja ima osjećaj da se stalno mora dokazivati i raditi više", objasnila je Paula koja se nakon oporavka ponaša potpuno drugačije.

Navela je da je naučila postaviti granice i zna reći ne, vježba i hrani se pravilno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije