Psi pomažu pri otkrivanju koronavirusa i to brže od laboratorija

0
Radiosarajevo.ba
Psi pomažu pri otkrivanju koronavirusa i to brže od laboratorija
finavia.fi / Psi

U finskom gradu Helsinkiju, od nedavno su psi obučeni da bi pomogli pri otkrivanju putnika koji su zaraženi koronavirusom.

Istraživačka grupa na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u ovom gradu, nedavno je sprovela istraživanje čiji su rezultati pokazali da psi mogu namirisati virus i to uz 100-postotnu sigurnost.

Istraživanje nije stalo ovdje, pa su otkrili i da su sposobni nanjušiti simptome virusa, što je nemoguće u laboratoriju.

"To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše", rekla je Anna Hielm-Bjorkman, profesorica sa Univerziteta u Helsinkiju, za Global News.

Kaže da će to biti dobra praksa za provjeru koronavirusa na bilo kojem drugom mjestu, kako piše boredpanda.com.

Princip  izgleda tako da se traži se od putnika da maramicom obrišu dio kože, zatim je stave u teglu i daju psu, kome je potrebno oko 10 sekundi da otkrije prisustvo virusa.

Tokom jedne smjene, ubuduće će raditi četiri psa na aerodromu jer im je potreban odmor, dok će usluga biti namijenjena za putnike koji dolaze van zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije