Prvi put moguće vidjeti pogrebni vrt star 4.000 godine

Anadolija
Prvi put moguće vidjeti pogrebni vrt star 4.000 godine
Arheolozi su u Dra Abu el-Nagi, u egipatskom Luksoru pronašli pogrebni vrt star 4.000 godina.

Špansko Vijeće za naučno istraživanje (CSIC) saopćilo je kako je ovo prvi put da je svjetlo dana ugledao konkretan primjerak pogrebnog vrta koji su ranije bili predstavljeni samo na ilustracijama.

Ekipa predvođena prof. dr. Joseom Manuelom Galanom utvrdila je da ostaci iz perioda 2.000 godine prije nove ere, odnosno tokom 12. dinastije Egipta. Ova dinastija je imala sjedište u Tebi.

Dimenzije vrta su tri sa dva  metra i nalazi se na ulazu u grobnicu u stijeni. Vrt se sastoji od dijelova u kojima su prema oporuci osobe koja će tu biti ukopana, ostavljani različiti plodovi.

Galan je rekao kako će ovo otkriće poslužiti u dobijanju informacija, ne samo o vjeri nego i dati mogućnost saznavanja o svakodnevnom životu, okolini, pa čak i klimi.

Pored vrta je otkriven i molitveni prostor koji je naknadno nastao, tokom vladavine 13. dinastije, odnosno u periodu 1.800-ih godina prije nove ere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije