Provodimo dvostruko više vremena u WC-u, nego na vlastitim nogama

Radiosarajevo.ba
Provodimo dvostruko više vremena u WC-u, nego na vlastitim nogama
Thinkstock / Ilustracija
Istraživanje britanske neprofitne organizacijie za poboljšanje kvalitete života UK active rezultiralo je poražavajućim podacima koji pokazuju da prosječni Britanac dvostruko više vremena provede u WC-u, nego u tjelesnoj aktivnosti.

Studija je provedena na 2004 odrasle osobe. Pokazalo se da većina njih sedmično provede na WC-u tri sata i devet minuta, dok na tjelesne aktivnosti kao što su vožnja biciklom ili hodanje, samo sat i pol. Četvrtina Britanaca rekreira se manje od pola sata sedmično.

Procjenjuje se da je i u ostatku zapadne Europe isto stanje.

"Ljudi su stvoreni za kretanje, ali moderan način života izbacio je tjelesnu aktivnost iz naše svakodnevice do te mjere da više vremena provodimo u WC-u, nego u rekreiranju", poručuju autori ankete.

Upozoravaju i kako ne postoji svijest o tome koliko je tjelesna aktivnost važna za zdravlje.

Izostanak iste doveo je do porasta bolesti kao što su razne vrste tumora, moždani i srčani udar te dijabetes. Samo jedna od 10 ispitanika znao je da za optimalnu tjelesnu kondiciju treba 150 minuta vježbanja sedmično.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije