Provalnik ušao u vinariju i ispustio 60.000 litara vina: Napravio ogromnu finansijsku štetu

0
Radiosarajevo.ba
Provalnik ušao u vinariju i ispustio 60.000 litara vina: Napravio ogromnu finansijsku štetu
Foto: Collage / Provala u vinariji

Nepozvani gost provalio je u špansku vinariju i prolio milione eura vrijednosti sadržaja.

Policija je pokrenula istragu o ovom događaju nakon što je maskirana osoba upala u vinariju Cepa 21 u Španiji u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 18. februar.

Na CCTV snimcima vidi se osoba koja nosi neku vrstu kabanice kako trči prema jednoj od bačvi i otvara je pri čemu su se izlili litari vina.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Provalnik je otvorio pet od rezervoara, ali samo tri od njih su sadržavala vino.

Ukupno je izgubljeno 60.000 litara alkoholnog pića, dovoljno da napuni oko 80.000 boca, što znači da je Cepa 21 pretrpjela štetu u vrijednosti od 2,5 miliona eura (4,87 miliona KM).

Biti originalan na kliše praznika: Ove poklone niko ne očekuje, a svi će ih obožavati

Biti originalan na kliše praznika: Ove poklone niko ne očekuje, a svi će ih obožavati

Trenutno nije jasno ko je krivac, ali portparol vinarije je rekao da su rezervoari "vrlo teški za otvaranje" bez prethodnog razumijevanja sigurnosnog mehanizma.

S obzirom na to, pretpostavlja se da je provalnik "navikao na otvaranje ovih rezervoara i da je upoznat sa ovom vrstom mašinerije".

Portparol je nastavio govoriti za BBC: "Ova osoba se kretala veoma dobro, iako je bilo tamno i nije bilo svjetla. Ovo mora biti osoba koja dobro poznaje teren".

Iako postoji mogućnost da je riječ o trenutnom ili bivšem zaposleniku Cepa 21-a, rekao je da, kako stvari stoje, nemaju osnova da svoje sumnje usmjere na bilo koga. Vina Cepa 21 se prodaju po cijeni od 44 do 100 dolara (72 do 180), zavisno od sorte grožđa.

Jose Moro, vinogradar koji posjeduje Cepa 21, od tada je progovorio o ovom incidentu. "Ono je slučaj nanošenja štete radi same štete, od strane nekoga ko ne može biti vrlo uravnotežen, nema puno zajedničkog osjećaja i djeluje iz mržnje", rekao je za špansku javnu televiziju TVE.

"Sve ukazuje na to da je osoba znala gdje se nalazi." Iako je gubitak od 2.7 miliona (4,86 miliona KM) dolara ogroman, nije najveći koji se dogodio vinariji.

Godine 2005., piroman je zapalio skladište uništivši šest miliona boca vina. To je rezultiralo katastrofalnim gubitkom od oko 164 miliona dolara (295,4 miliona KM) u današnjem novcu.

Čovjek koji stoji iza tog incidenta, Mark Anderson, uhapšen je dvije godine kasnije. Navodno je zapalio požar kako bi prikrio pronevjeru, javlja Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije