Pronađeni fosili životinja stari devet miliona godina

AA
Pronađeni fosili životinja stari devet miliona godina
U sklopu radova Ureda za izgradnju stambenih objekata (TOKI) u mjestu Gulsehir, nedaleko od centralnog turskog grada Nevsehira, pronađeni su fosili za koje se pretpostavlja da su stari čak devet miliona godina.

Tokom iskopavanja za gradnju objekata turskog TOKI-a u Gulsehiru primjećeni su fosili životinja. Na njihovom iskopavanju trenutno rade stručnjaci sa Odsjeka za arheologiju Univerziteta Gazi u Ankari i Univerziteta iz grada Vana.

U okviru dosadašnjeg istraživanja na ovoj lokaciji pronađeni su fosili stari oko devet miliona godina, među kojima su fosili životinja poput svinje, konja, vola, nosoroga, slona i drugih životinja.

Vođa iskopavanja prof. dr. Cesur Pehlivan je rekao kako se radi o vrlo značajnom nalazištu fosila, te da je njihov cilj ustanoviti životinjski svijet istočnog dijela regije Sredozemnog mora.

“Fosile vadimo na osnovu paleontoloških tehnika, a nakon toga proslijeđujemo u laboratoriju. Ovo je prvo istraživanje koji sistemski radimo na ovom nivou. Prema pretpostavkama na ovom projektu bi se trbalo raditi oko 10 godina i on će znatno doprinijeti u razotkrivanju životinjskog svijeta ovog lokaliteta, zemlje, ali i šireg područja”, rekao je Pehlivan.

Arheologinja sa Univerziteta Gazi Oksan Basoglu istakla je kako pretpostavljaju da se radi o fosilima starim između sedam i devet i po miliona godina.

“Radi se o vrlo značajnom nalazištu. Vjerujemo da ćemo doći do vrlo značajnih podataka”, kazala je Basoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije