Pronađen brod duhova San Giorgio: Misteriozno nestao prije 70 godina

Radiosarajevo.ba
Pronađen brod duhova San Giorgio: Misteriozno nestao prije 70 godina
Foto: Il Messaggero / Brod San Giorgio nestao 1943. godine

Za skoro 70 godina postao je gotovo legenda - brod San Giorgio potopljen je bio u rijeci Po.  Okružen aromom misterije i radoznalosti, jučer je otkrivena. 

Istraživači su pronašli olupinu između tri i pet metara dubine italijanske rijeke. Historijski italijanski ratni brod, njemačka vojska ga je zaplijenila nakon 8. septembra 1943. i patrolirala obalama Jadrana - od Polesine do Ancora - a potom je postala duh. Niko nije znao gdje se nalazi, piše Il Messaggero

San Giorgio je bio dugačak 54 metara, osam širok sa 363 tone. Ovaj broj je tako godinama "spavao" na dnu rijeke Po, a proteklih godina se pojavio jedino 76-metarski top koji je postavljen u luk. Zbog toga je postala plijen mnogim ribarima na prostoru. 

San Giorgio je izgrađen u Trstu 1914. godine od strane Austrijanaca, a nakon Prvog svjetskog rata pripao je Italijanskoj kraljevskoj mornarici sa inicijalima F95 i korišten je kao skromni patrolni brod. 

Sve dok ga nisu Nijemci zaplijenili 1944. kada su izbrisali ime San Giorgio, sveca koja je također bio poštovan u Njemačkoj, rekvalifikujući ga kao G107.

Brodu se zatim izgubio svaki trag. Jučer je zahvaljujući istraživaču Lucianu Chiereghiniju i tehnologiji ponovo spreman da stavi na raspolaganje mornarici za eventualni oporavak. Međutim, niko se ne sakriva da je operacija vraćanja na svjetlost broda malo vjerovatna, zbog visokih troškova kompleksne operacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije