Proključalo more uz škotsku obalu – Otkrili nimalo bezazlen uzrok

0
Radiosarajevo.ba
Proključalo more uz škotsku obalu – Otkrili nimalo bezazlen uzrok
Screenshot / Ilustracija

Neobjašnjiva pojava u moru iznenadila je u nedjelju stanovnike škotske pokrajine Južni Ayrshire. More je izgledalo kao da ključa, a o svemu su obaviještene Škotska agencija za zaštitu okoliša i Škotske vode.

Prve informacije govorile su o puknuću kanalizacijske cijevi, no u komunalnoj kompaniji Škotske vode tvrde da na tom području nema cjevovoda te da nisu zaprimili dojavu o problemima na mreži na tom području.

Škotska agencija za zaštitu okoliša jučer je otkrila uzrok neobičnog pjenušanja mora, izvijestivši javnost kako je riječ o otpadnim vodama s odlagališta na obližnjoj farmi.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Naime, oborinske vode pomiješale su se s otpadom te su kroz “dopušteno rutinsko ispuštanje” završile u moru.

Kažu kako je riječ o tzv. procjednoj vodi koju će uzorkovati i ispitati da vide zadovoljava li postavljene parametre za ispuštanje u okoliš, piše Morski.hr

Škotsku su posljednjih dana pogodile obilne oborine koje su u nekim dijelovima zemlje donijele i poplave. Kažu da se procjedna voda tretira i pročišćava prije ispuštanja u okoliš te da ovaj incident ne bi trebao ostaviti negativne posljedice.

Iz Škotske agencije za zaštitu okoliša ne isključuju ovakve pojave idućih dana i u drugim dijelovima zemlje, s obzirom na količinu oborina koje su pale posljednjih nekoliko dana. No poručuju kako je riječ o kratkotrajnim epizodama i da stanovništvo ne bi trebalo biti zabrinuto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije