Projekt odgovorne budućnosti: Počela proizvodnja namještaja od opušaka

Radiosarajevo.ba
Projekt odgovorne budućnosti: Počela proizvodnja namještaja od opušaka
Recikliranje je postalo jedan od najunosnijih poslova današnjice i gotovo da svi znamo za reciklažu papira ili plastičnih boca, no da li ste ikada čuli za predmete koji se proizvode od recikliranih ostataka cigareta?

Da je i to moguće dokazala su dvojica partnera Jamie Hall i Johann Boedecker iz kompanije Pentatonic, koji su pored već standardnih proizvoda napravljenih od recikliranih automobila, plastičnih boca ili papira, počeli proizvoditi namještaj i posuđe od ostataka cigareta ili pak dijelova starih smartphonea, prenosi Mashable.

"Spojili smo našu zajedničku frustraciju s obiljem smeća koje se nalazilo u našem okruženju i manjkom dinamične proizvoda iz reciklaže, čime smo na kraju dobili ove zanimljive proizvode", kazao je Hall.

Najčešći materijal koji oni koriste od svih proizvoda koje recikliraju jeste polietilen, koji je najčešći u plastičnim bocama, kao i polipropilen, koji je moguće naći u bocama mlijeka, čašama za kafu ili pak starim mobilnim uređajima.

Ipak, to nije sve jer početkom 2018. godine oni će plasirati nove proizvode napravljene od ostataka cigareta, u kojima se nalazi takozvani celulozni acetat, od kojeg je moguće proizvoditi dijelove za stolice. Takva jedna stolica koštat će mnogo novca, tačnije između 229 i 495 eura, ali samo zbog trenutno velikih troškova proizvodnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije