Prodaje se planetarno poznati pištolj Seana Conneryja iz prvog James Bonda

0
Radiosarajevo.ba
Prodaje se planetarno poznati pištolj Seana Conneryja iz prvog James Bonda
Foto: Christie's/Bloomberg News / Sean Connery

Pištolj Walther PP, koji je Sean Connery koristio u prvom filmu o Jamesu Bondu iz 1962. godine, "Dr. No", naći će se na aukciji idući mjesec u Los Angelesu.

Aukciju organizira Julien's Auctions 3. decembra.

Očekuje se da bi pištolj mogao biti prodan za 200.000 američkih dolara, navodi aukcijska kuća.

Ikonografija Jamesa Bonda gotovo je jednako poznata kao i sam lik. Špijun je poznat po svom Aston Martinu, martiniju i Walther PPK pištolju.

Iako su u filmovima Bondov pištolj nazivali PPK, stvarni rekvizit korišten u "Dr. No", bio je Walther PP, koji je imao nešto dužu građu.

"U filmskom prvijencu lika Jamesa Bonda, Connery koristi ovo herojsko oružje tokom cijelog filma i pomogao je uspostaviti i definirati lik koji se pojavljuje u knjigama, filmovima i drugim medijima u proteklih gotovo šest desetljeća", navela je aukcijska kuća u saopćenju, prenosi CNN.

Pištolj iz Dr. No - undefined

Foto: Julien: Pištolj iz Dr. No

Škotski glumački velikan Sean Connery umro je prošli mjesec u svojoj kući na Bahamima.

"Silueta agenta 007 s pištoljem u ruci najpoznatija je slika cijelog serijala i jedna od najprepoznatljivijih u pop kulturi općenito", kazao je Martin Nolan, izvršni direktor aukcijske kuće Julien's Auctions.

Pištolj će biti jedan od 500 filmskih rekvizita iz holivudskih filmova koji će biti ponuđeni na dražbi na Beverly Hillsu 3. decembra.

Između ostalog, tu je kaciga koju je Tom Cruise nosio u "Top Gunu" čija je procijenjena vrijednost i do 50.000 američkih dolara, zatim crna kožna jakna koju je Arnold Schwarzenegger nosio kao Terminator, s procjenom vrijednosti do 50.000 dolara, hoverboard iz filma "Povratak u budućnost II" koji bi se mogao prodati i za 9.000 američkih dolara, rekviziti iz "Pulp fiction" Quentina Tarantina...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije