Prodaje se otok 'na kraju svijeta': Sedam puta je veći od Manhattana - evo koja je cijena

0
Radiosarajevo.ba
Prodaje se otok 'na kraju svijeta': Sedam puta je veći od Manhattana - evo koja je cijena
Foto: Pexels / Ilustracija/Otok

"Jednom u životu". Tim riječima opisuje se oglas za golemi komad zabačene, nerazvijene zemlje u blizini zapadne obale Čilea koji traži novog vlasnika - i to avanturističkog.

Naime, netaknut otok u zadivljujućem Patagonskom arhipelagu, poznat kao Djevičanski otok, smješten u regiji Aysèn u jednom od najrazličitijih ekosistema na planeti, prodaje se za čak 35 miliona dolara (63,2 miliona KM).

Vijest da je ovaj privatni otok - koji je sa svojih 44.559 hektara upola manji od Hong Konga, ali je čak sedam puta veći od Manhattana - izlistan u agenciji Hall and Hall, prvi je objavio Mansion Global.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Iako otoci općenito nisu za svakoga, rijetkost je pronaći otok ove veličine, s mnogo obale, slatke vode, sirove ljepote, privatnosti i osamljenosti", rekao je agent za nekretnine Jeff Buerger za The Post of Virgin Island, dodajući da je to područje u potpunosti netaknuto, što predstavlja veliku "priliku za izgradnju".

U oglasu se navodi kako otok ima obalu dugu 163 kilometara, a sadrži jezera, potoke, izvore, vodopade, ima 80 laguna... Planine Ande se protežu cijelom dužinom otoka, a velik dio je prekriven močvarama. Jezera i lagune protežu se na površini od 1.556 hektara, a šume na 17.889 hektara. Otok sadrži i 1.134 miliona kubnih metara slatke vode. Ali, jedina stvar koju nema su kuće. Fotografije otoka možete pogledati OVDJE.

Japan objavio snimak erupcije vulkana na ostrvu Iwo Jima u Tihom okeanu

Japan objavio snimak erupcije vulkana na ostrvu Iwo Jima u Tihom okeanu

"Mogućnosti očuvanja i upravljanja ovdje su jednako bez presedana. Kupovina Djevičanskog otoka predstavlja priliku za očuvanje ekološkog čuda, dok se istovremeno doprinosi okolini na smislen i ekološki način", navodi se, među ostalim, u oglasu, javlja NY Post.

Da bi se pristupilo Djevičanskom otoku, posjetitelji moraju putovati do međunarodnog aerodroma Santiago u Čileu, zatim do aerodroma Balmaceda, a zatim uzeti brod ili helikopter. Najbliži gradovi su Puerto Aysèn i Puerto Chacabuco na kopnu Čilea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije