Pripazite kod prženja krompira: Ako pretjerate, rizikujete od nastanka raka

Radiosarajevo.ba
Pripazite kod prženja krompira: Ako pretjerate, rizikujete od nastanka raka
Pixabay / Krompir
Prema najnovijim istraživanjima, naučnici su utvrdili da ako želite smanjiti unos hemijskih spojeva koji potencijalno izazivaju rak, prepečeni hljeb te prženi ili pečeni krompiri ne bi trebali biti smeđi ili zagoreni, već zlatno-žute boje.

Preporuka je Food Standards Agency (FSA) da pri pripremanju hrane pripazite da vam hrana ne zagori ili previše potamni, jer se pri tome stvara akrilamid, kemijski spoj koji je prirodni nusproizvod pri pečenju ili prženju različitih namirnica na visokim temperaturama. Što vam je hrana tamnija, odnosno zagorena, tim je više u njoj akrilamida, piše BBC.

Iako istraživanja nisu pokazala da kod ljudi pretjeran unos akrilamida izaziva neke vrste raka, kod životinja se pokazalo da je ova hemikalija toksična za DNA te izaziva rak.

Znanstvenici iz FSA smatraju da ga ljudi konzumiraju previše, bez da znaju koliko ga njihov organizam podnijeti.

Stoga savjetuju da se pri pripremi hrane ipak uvedu male promjene, pa hranu pecite i pržite do zlatno-žute boje, slijedite upute pri zagrijavanju pizze, krompirića, krompira u pećnici te sirove krompire nikad ne čuvajte u hladnjaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije