Priča koja nadahnjuje: Predstavljena prva Barbie lutka s Downovim sindromom

0
Radiosarajevo.ba
Priča koja nadahnjuje: Predstavljena prva Barbie lutka s Downovim sindromom
Foto: Društvene mreže / Barbie sa Downovim sindromom

Proizvođač igračaka Mattel s Nacionalnim društvom Down Syndrome radio je na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i duži torzo od ostalih barbika.

"Naš cilj je omogućiti svoj djeci da vide sebe u Barbie, a istovremeno poticati djecu da se igraju s lutkama koje ne sliče njima samima", rekla je Lisa McKnight izvršna potpredsjednica i voditeljica na globalnoj razini Barbie & Dolls – Mattel, povodom lansiranja najpoznatije lutke na svijetu Barbie, ali ovog puta s Downovim sindromom.

U saopćenju koje je objavljeno u utorak 25. aprila, stoji da je Mattel odlučio sarađivati s Nacionalnim društvom za Downov sindrom u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i dulji torzo od ostalih barbika.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Osim toga, lice joj je okruglog oblika, ima manje uši, bademaste oči te joj je nosni hrbat ravan. Odjevena je u haljinu s napuhnutim rukavima ukrašenu leptirima i cvjetovima u žutoj i plavoj boji.

Također, nosi i ružičastu ogrlicu s tri ševrona (vrsta tkanine) okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. kromosoma te u istoj boji ortoze za gležnjeve i stopala.

Nesvakidašnja situacija u Hrvatskoj: Policija je uhapsila plastičnu lutku

Nesvakidašnja situacija u Hrvatskoj: Policija je uhapsila plastičnu lutku

"Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Downovim sindromom", naveli su iz Mattela.

Ovaj potez pozdravile su i dobrotvorne organizacije, a Carol Boys, izvršna direktorica Udruge osoba s Downovim sindromom u Velikoj Britaniji, rekla je: "Djeca u našoj zajednici moći će se igrati s lutkom koja ih predstavlja."

Britanska manekenka s Downovim sindromom Ellie Goldstein pojavila se u kampanji s novom Barbie lutkom te kazala kako je jako sretna što vidi novu lutku s kojom se može poistovjetiti, piše Gloria.hr.

Barbie x NDSS Fashionista Doll

When kids play with dolls, they develop empathy and social skills that may help them to better understand and empower themselves and the world around them – which is why we are so proud to partner with the National Down Syndrome Society to introduce the first Barbie doll with Down syndrome. 💕​ “This means so much for our community,” says Kandi Pickard, President and CEO of the National Down Syndrome Society. “We should never underestimate the power of representation. It is a huge step forward for inclusion.” bit.ly/barbie-diversity

Posted by Barbie on Monday, April 24, 2023

"Različitost mi je važna zato što ljudi trebaju vidjeti više osoba poput mene u svijetu, a ne da budemo sakriveni". Ellie je osvanula i u novom majskom britanskom Vogueu te krasi njihovu naslovnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije