Pri porodu je zbog poremećaja izgledao kao stogodišnja beba, a pogledajte ga danas

0
Radiosarajevo.ba
Pri porodu je zbog poremećaja izgledao kao stogodišnja beba, a pogledajte ga danas
Foto: Screenshot/YouTube / Tomm Tunnent

Tomm Tennent rođen je s kožom površine petogodišnjaka, radi čega je izgledao neobično, a njegovi su se roditelji zabrinuli, baš kao i liječnici koji tako nešto nisu očekivali.

U jugoistočnoj Australiji, dogodilo se nešto zaista neobično 1993. godine - beba po imenu Tomm Tennent rođena je s posebnim stanjem koje je sve iznenadilo, a ponajviše roditelje i doktore. Ultrazvuk je nagovijestio nešto vrlo neobično, zbog čega su se njegovi roditelji pitali hoće li ga zadržati ili ne.

"Razgovarali smo o tome i odlučili neka bude što bude, zadržat ćemo ga", prisjetio se njegov otac, Geoff Tennent.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Nikakvi testovi ili pregledi nisu mogli nekoga pripremiti za to koliko je bilo ozbiljno stanje dječaka. Naime, kad su ga roditelji prvi put vidjeli u porodilištu, ostali su potpuno zatečeni. Tommova mama, Debbie Tennent, nije mogla vjerovati vlastitim očima kada su ga stavili na njena prsa.

"Srce mi se stegnulo kad sam ga vidjela, ali opet bilo je divno zagrliti vlastito dijete", prisjeća se.

Objavljene prve fotografije iz remakea 'Vrane', obožavatelji su razočarani

Objavljene prve fotografije iz remakea 'Vrane', obožavatelji su razočarani

Osim njih, zbunjeni su bili i doktori. Budući da je uzrok bio nejasan, nije bilo dostupnog liječenja ili rješenja. Njihova jedina nada bila je da će, kako stari, razvući kožu po tijelu, a bore će se smanjiti. No, uskoro su doktori ipak pronašli odgovor. Naime, nisu ga odmah pustili kući, već je u bolnici ostao oko dva i pol mjeseca.

Ubrzo su otkrili da Tomm ima višak hijaluronske kiseline u tijelu, poput štenca shar peija. Ali njegove razine ove supstance bile su daleko veće od normalnih. Zanimljivo je da kako shar pei raste, razina hijaluronske opada, a koža im se mijenja. Pa su doktori zaključili da bi se isto to moglo desiti i Tommu.

Dr. Andrew Ramsden izjavio je tada da će Tommovo stanje vjerojatno biti bolje kako bude rastao. I bio je u pravu. Tommovo se stanje s vremenom popravilo, baš kao što je doktor i mislio.

Ipak, Tomm se u svojim ranim godinama suočavao s raznim neugodnim izazovima, doživljavao je zadirkivanje i izostajanje iz škole zbog svog neobičnog, naboranog izgleda.

Iako su te bore bile manje, i dalje je izgledao neobično. Prošlo je 30 godina od Tommovog rođenja, što i danas fascinira doktore. S vremenom se oženio te živi u mjestu zvanom Frankston, u Australiji.

Koliko kalorija se dojenjem potroši u jednom danu?

Koliko kalorija se dojenjem potroši u jednom danu?

"Život je jednostavan. Praviš izbore i ne osvrćeš se", naveo je Tomm na svom Facebook profilu, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije