Pozvali goste u svatove, a oni ostavljali prazne koverte

Radiosarajevo.ba
Pozvali goste u svatove, a oni ostavljali prazne koverte
Mnogi mladi ljudi odlučuju se na organizaciju velikog vjenčanja, nadajući se da će gosti, svojim poklonima, malo pogurati mladi par na početku zajedničkog života.

Običaj nalaže da svaki gost na vjenčanju "daruje" mladence. U posljednje vrijeme obično se za poklon daje novac koji se "pristojno" upakuje u kovertu. 

Ali ne ide uvijek sve kako je za očekivati. 

Jedna mladenka iz Srbije ispričala je za Kurir.rs kako je jednu za drugim otvarala prazne koverte. 

Danijela Nikolić (30) iz Niša kaže: 

"Na njima nije bilo potpisa, bile su potpuno prazne. To stvarno nije u redu. Ja razumem da neko nema novca, ali ovo je bezobrazluk. Čuli smo da su se neki drugi mnogo lošije proveli. Nemoguće je otkriti ko je to od gostiju uradio. Obično je velika gužva, koverta se stavlja u kutiju za darivanje mladenaca tako da je to, zaista, teško utvrditi. Niko nikoga ne tera da daruje mladence, ali ove prazne koverte su baš ponižavajuće", ispričala je Danijela.

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u vrijednosti "stolice" koja je za njihovo prisustvo plaćena, u prosjeku, između 25 i 150 eura.

Bračni par Nikolić od 150 koverata u kojima je trebalo da bude novac od rođaka i prijatelja pozvanih na svadbu našao je 15 praznih, a u jednoj je bio obični papir pažljivo izrezan u veličini novčanice, da se na prvi pogled ne vidi da je prevara.

Gdje se izgubio dobri stari običaj? 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije