Poznati gastro magazin izabrao iftarska jela iz sedam zemalja: Među njima jedno i iz BiH
Poznati gastronomski magazin Taste Atlas objavio je listu sedam tradcionalnih jela iz različitih zemalja povodom mjeseca ramazana. Među tim jelima se nalazi i jedno jelo iz Bosne i Hercegovine.
Lepeza jela donosi tradicionalna variva kao i nešto slatko, a jela su ocijenjena od jedan do pet:
1. Muhammara (Sirija) 4.6
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ursula fon der Esenes
Muhmmara je umak od poznatog bliskoistočnog oraha i pečene crvene paprike koji je svih vrsta okusa: slanog, slatkastog, blago dimljenog i taman dovoljno ljutog.
2. Baklava (Turska) 4.5
Baklava je ukusno bogat, slatki desert napravljen od filo tijesta, fino mljevenog oraha, putera i sirupa od šećera, vode i limunovog soka. U turskoj postoji više vrsta baklave: neke se prave sa pistacijama, neke sa orasima, a nekada se dodaje i čokolada radi drugačijeg okusa.
3. Krompiruša (Bosna i Hercegovina) 4.4
Taste Atlas je za krompirušu napisao da “ova sorta tradicionalnog bosanskog peciva (pita) koristi krompir kao glavni sastojak. Pecivo se priprema od tankih listića tijesta, poznatog kao jufke, i fila koji kombinuje kockice krompira, začina i (po želji) rendanog luka”
Krumpiruša se tradicionalno oblikuje u veliko, okruglo pecivo nalik na pitu, a najbolje je poslužiti svježe pripremljeno sa jogurtom, pavlakom ili kiselim mlijekom.
4. Sholeh Zard (Iran) 4.4
Sholeh Zard je poznat kao perzijski puding od riže ili poznatiji kao perzijski puding od šafrana koji voli svaki Iranac.
5. Harira (Maroko) 4.3
Harira je marokanska supa na bazi paradajza napravljena od mahunarki poput leće i slanutka, svježeg začinskog bilja i toplih začina uključujući kurkumu, kim i cimet. Obično se zgušnjava s lomljenom testeninom od vermičela ili rižom.
6. Bolani (Afganistan) 4.3
Bolani je punjeni somun iz afganistanske kuhinje. Obično se puni mješavinom krompira, cilantra i zelene paprike, ali se može puniti i bundevom, crvenim sočivom ili vlascem. Obično se servira sa zelenim čatnijem i uživa se kao prilog, ili kao užina uz šoljicu čaja.
7. Theiboudienne (Senegal) 3.0
Nacionalno jelo Senegala, ova hrabro začinjena kombinacija ribe, riže i povrća krčkanog u sosu od paradajza je obilan obrok u jednom loncu. Možete ga napraviti sa bilo kojom ribom ili povrćem koje imate pri ruci, uključujući krompir, manioku, tikvu ili bundevu i plantaine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.