Poštovanje i uvažavanje: Sedam rečenica koje vam šogorica nikada ne bi smjela reći

0
Radiosarajevo.ba
Poštovanje i uvažavanje: Sedam rečenica koje vam šogorica nikada ne bi smjela reći
Foto: Pexels / Žene / Ilustracija

Šogorica može biti dobra prijateljica i dobro došlo proširenje porodice, no nekad sestre znaju biti previše zaštitnički nastrojene prema svom bratu, pogotovo kada je mlađi, pa kada se oženi, smatraju da ga poznaju najbolje i ne libe se njegovoj supruzi, a svojoj šogorici, reći neke stvari koje nisu primjerene.

Između šogorica ne mora postojati čvrsto prijateljstvo, ali trebalo bi biti poštovanja i uvažavanja. Zato vam vaša šogorica, preciznije u ovom slučaju sestra vašeg muža, nikad ne bi smjela reći iduće:

Primjer, zapravo, on voli pečene patlidžane, a ne pržene

Vaša šogorica samo vas voli podsjećati da vašeg supruga poznaje najduže - a u njenoj glavi to znači da ga poznaje najbolje. Takvi komentari nisu samo neugodni već im je svrha i potkopati vas. Iako možete biti u iskušenju na takvu izjavu odgovoriti nečim što će vašu šogoricu izbaciti iz takta i dati joj do znanja ko njega ipak zna najbolje, najbolje je učiniti baš suprotno.

Napravite ovaj pripravak od prirodnih sastojaka: Ruže će vam bolje rasti i neće obolijevati

Napravite ovaj pripravak od prirodnih sastojaka: Ruže će vam bolje rasti i neće obolijevati

Suprugova sestra vjerovatno se samo osjeća nesigurno pa će vaš najbolji potez biti ako se samo nasmiješite i ignorirate to što je rekla.

Ne trebam dopuštenje da vidim svoga vlastitog brata

Hm, osim kad vam se nenajavljeno pojavi pred vratima, vaša šogorica zapravo treba dopuštenje da vas posjeti. Možda je vi i vaš suprug trebate podsjetiti da sada postoji nova dinamika u porodici koju treba poštovati.

Kako zadržati idealnu tjelesnu težinu u menopauzi, važne su svakodnevne navike!

Kako zadržati idealnu tjelesnu težinu u menopauzi, važne su svakodnevne navike!

Drugim riječima, ako nastavi dolaziti u nenajavljene posjete, na vama je da joj pristojno date do znanja da vaša kuća nije dom njezinih roditelja i da biste bili zahvalni kada bi najavila svoj dolazak. Pa čak i ako živite u istom kućanstvu, ali primjerice na drugom katu kuće, trebala bi se najaviti ako misli doći do vas, recimo poslati poruku. Neka poznaje svoje granice.

Kad sam se ja udala, jednostavno sam znala da želim ostati kod kuće i biti s djecom

Možda ste za posljednji blagdan koji ste proveli s muževom obitelji shvatili koliko je vaša šogorica kompetitivna, a možda se pokazalo i da je sklona osuđivanju. Ako vaša šogorica ima potrebu nadjačati vas na takav način, i u tome slučaju najvjerovatnije je u pitanju njena nesigurnost.

Udijelite joj iskreni kompliment i vidite hoće li njezina potreba za rivalstvom popustiti. Recite joj, na primjer: Ti si tako divna mama, tvoja djeca su sretna što te imaju!

Ajoj, rezervisala sam stol samo za nas četvero

Nije da vam smeta to što se vaš suprug druži sa svojom braćom, sestrama i roditeljima bez vas. Problem je u tome što vas vaša šogorica nastoji isključiti iz obiteljskih okupljanja, a to jednostavno nije u redu. Možete i pokušati pretpostaviti da ona uopće ne shvaća šta radi - razgovarajte s njom o tome i otvoreno joj recite kako se zbog njenih postupaka osjećate kao autsajder.

A ako vas namjerno isključuje, onda bi se barem trebala zacrveniti kada joj skrenete pozornost na to, pogotovo ako je prozovete pred ostatkom porodice.

I, radite li već na bebi?

Čak i ako to govori iz dobre namjere (ne može dočekati da postane teta), previše je nametljivo i jednostavno neprimjereno. Kako bi vam prestala postavljati to pitanje iznova i iznova, odgovorite joj nešto u stilu: Znam da si nestrpljiva da dobiješ nećakinju ili nećaka, ali proširenje porodice je zaista velika odluka – kada budemo spremni uključiti te u tu odluku, onda ćemo to i učiniti.

Jesi li sigurna da bi trebala otvoriti još jednu bocu vina? Sjećaš li se kako je njemu bilo teško funkcionisati u krevetu kad je posljednji put previše popio

Nakon takve izjave iz šogoričinih usta mogli biste istog trena požaliti što ste s njom podijelili detalje o svom seksualnom životu. I rekli ste joj to u povjerenju – ili ste barem tako mislili. A sada je izbrbljala te povjerljive informacije i želite propasti u zemlju od srama.

Žene
Foto: Pexels: Žene

Prvo što biste trebali napraviti jest da odmah promijenite temu i smanjite učinjenu štetu tako da se obratite suprugu. Zatim odvedite svoju šogoricu na stranu kako biste joj dali do znanja da vam uopće nije drago što odaje vaše tajne. Na kraju – a to je najvažnije — podsjetite se da više ne dijelite tako privatne stvari sa svojom šogoricom.

Naletila sam na njegovu bivšu curu neki dan, izgleda super i singl je

Takva izjava zapravo nema drugu svrhu osim povrijediti vaše osjećaje. Prikladan odgovor od vas (i vašeg partnera) bio bi da je jednostavno ignorišete ili odgovorite s komentarom zbog kojeg bi vašoj šogorici mogle prisjesti takve smicalice: Ko, ona? A da, čula sam sve o njoj – očigledno ga je  voljela kontrolisati i bili su jako nesretni dok su bili skupa, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije