Posljednji indokineski tigar u Kini - pojeden

Radiosarajevo.ba
Posljednji indokineski tigar u Kini - pojeden

Foto: Indokineski tigar, Reuters

Prvooptuženi Kang Wannian će zbog ubistva i jedenja tigra sljedećih 12 godina provesti u zatvoru, a mora platiti i kaznu od oko 70 hiljada dolara zbog ekonomske štete koju je prouzročio i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Kang Wannian iz sela Mengle, u pokrajini Yunna, u februaru ove godine je naišao na tigra kada je otišao po vodu u prirodni rezervat koji se nalazi u blizini kineske granice s Laosom. Na sudu je tvrdio da je tigra ubio u samoobrani. Indokineski tigar u Kini je posljednji put snimljen 2007. upravo u tom prirodnom rezervatu. Pretpostavlja se da je baš to životinja koju je Kang ubio.

Osim Kanga, osuđeni su i njegovi pomagači koji su mu pomogli raskomadati i pojesti tigrovo meso. U izvještaju suda stoji kako su osuđeni "jer su mu pomagali i jer su prikrili kriminalno djelo". Kang će morati platiti i kaznu u iznosu od oko 70 hiljada dolara. Indokineski tigar ugrožena je životinja. U svijetu ih je ostalo još samo oko hiljadu primjeraka. Žive u šumama Laosa i Kambodže, a u ostalim zemljama južne Azije su ili izumrli ili su pred izumiranjem, prenosi Hina.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije