Polanski uhapšen zbog seksa s maloljetnicom

Radiosarajevo.ba
Polanski uhapšen zbog seksa s maloljetnicom

Režiser Roman Polanski uhapšen je po dolasku u Švicarsku gdje je trebao sudjelovati u filmskome festivalu, na temelju 31 godinu starog naloga za hapšenjem izdanog u SAD-u.

1978. godine izdan je nalog za hapšenje Polanskog, optuženog za seksualni odnos s 13-godišnjom djevojčicom. Režiser poljskoga porijekla, s francuskim pasošem, u Zurich je stigao kako bi primio nagradu na filmskom festivalu.

Jedan od najvećih filmskih režisera je na Zurich Film Festivalu trebao dobiti nagradu za životno postignuće, ali je umjesto toga priveden na aerodromu u najvećem švicarskom gradu.

Direktor festivala dočekao je ovu vijest u velikom šoku i izjavio kako ne može dočarati dovoljno solidarnosti prema režiseru koju u ovom trenutku osjeća, pogotovo što je i festivalu kao događaju nanesena sramota.

Polanski je u SAD-u bio uhapšen 1970. pod optužbom da je trinaestogodišnjoj djevojčici davao drogu i alkohol i imao seksualni odnos s njom u domu Jacka Nicholsona u Hollywoodu.

Tada je tvrdio kako je djevojka već bila seksualno iskusna i kako joj nije učinio ništa što ona nije htjela. U zatvoru je proveo 42 dana tokom kojih je bio promatran i na psihijatrijskom odjelu. Pobjegao je iz SAD-a prije nego što je bio osuđen. Njegova američka viza je ukinuta i od tada je na potjernici američkih vlasti.

Losanđeleski agent Romana Polanskog nije želio komentirisati hapšenje njegovog klijenta u Švicarskoj.

Sedamdeset šestogodišnji režiser poznat je po filmskim klasicima poput 'Rosemaryna beba', 'Kineska četvrt', 'Pijanist' i drugima. Već trideset godina živi i radi u Francuskoj.

denvnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije