Poklanjaju vam kuću i 1.000 KM mjesečno: Je li vam to dovoljno da se preselite?

Radiosarajevo.ba
Poklanjaju vam kuću i 1.000 KM mjesečno: Je li vam to dovoljno da se preselite?
Foto: Pinterest / Grčki otok Antikitera

Antikitera traži nove stanovnike. Broj mještana na ovom grčkom otoku s prekrasnom netaknutom prirodom od dvadesetak kvadratnih kilometara u Jonskom moru opada već godinama, piše Punkufer.

Većina od četrdesetak stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjesu na otoku – Potamosu, a imaju u prosjeku 60 godina. Ne čudi stoga što žele povećati svoju zajednicu mladim snagama.

Mjesna biskupija Grčke pravoslavne crkve odlučila je nešto poduzeti te financirati preseljenje nekoliko mladih porodica na Antikiteru.

Porodice će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura, odnosno oko 1.000 KM, koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na otoku.

Prema pisanju medija, prednost u izboru daje se mladim porodicama iz Grčke s više od troje djece koji su spremni trajno se preseliti na Antikiteru, ali u obzir dolaze i drugi zainteresirani iz ostatka svijeta. Traže se ljudi koji su spremni raditi kao ribari, stočari, graditelji i pekari.

"To su profesije s kojima možemo garantovati pristojnu zaradu na našem otoku", otkrio je Andreas Harhalakis, predsjednik vijeća Antikitere.

Zanimljivo je pripomenuti da Antikitera nije popularno turističko odredište iako je okružena prekrasnim tirkiznim morem, a od Krete je udaljena tek četrdesetak kilometara. Povrh svega, riječ je o mjestu nalazišta prvog antičkog mehaničkog kalkulatora.

Takozvani Mehanizam s Antikitere potječe iz 82. godine prije nove ere, koristio se za računanje astronomskih pozicija, a otkriven je u podmorju između Antikitera i Krete još 1901. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije