Kefalonija: Drugačiji Mediteran od onog na koji ste navikli

Radiosarajevo.ba
Kefalonija: Drugačiji Mediteran od onog na koji ste navikli
Foto: Arhiv / Kefalonija

Ljeta 2017. sa željom da zaradim pare i malo proputujem, otišla sam na sezonski posao na Kefaloniju, ostrvo u Grčkoj koja pripada grupi Jonskih.

Na ovaj posao pozvali su me kumovi moje prijateljice, a njegov opis je bio prilično kul - ispomoć na njihovom brodiću na dnevnim obilascima plaža i manjih ostrva oko ovog bisera mediterana i Grčke - Kefalonije, piše Vanja Ratković za Noizz.

Međutim, drugog dana dolaska u mirno seoce Agia Efimiu, brodić se pokvario te sam ja do kraja svog boravka bila "osuđena" na istraživanje plaža, naselja, skrivenih kutaka, uživanje i odmaranje. Težak život.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vanja Ratković (@kata.faj) on

Za ta dva dana sam uspjela posjetiti ostrvo Itaku, koja je tik sjeveroistično od Kefalonije, kao i ribarsko seoce Fiskardo - jedno od rijetkih mjesta na Kefaloniji koje nije bilo zahvaćeno velikim zemljotresom 1953. Samim tim, Fiskardo i danas ima autentičnu grčku arhitekturu. Nakon toga sam započela samostalno istraživanje i to najprije kupanjem na plažama seoceta Agia Efimia, u kom sam boravila

Ovo mjestašce smješteno je na istočnoj obali Kefalonije i u njemu se nalazi mala luka, koja je svakodnevno bila krcata jahtama i jedrilicama iz cijelog svijeta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vanja Ratković (@kata.faj) on

S obzirom na to da sam do sada ljeti odlazila na crnogorsko i hrvatsko primorje, bila sam iznenađena ljepotom izrazito tirkizne boje plaža, kao i ciklama cvijećem koje se nalazi na svakom drugom koraku.

Drugačiji Mediteran od onog na koji sam navikla. Tokom noći Agia Efimia je vrvjela od života na šetalištu.

Već drugog dana sam rezervisala posjetu čuvenoj plaži Mirtos. Nju mnogi smatraju jednom od najljepših plaža Mediterana, a poznata je i po tome što su se na njoj snimale scene filma "Mandolina kapetana Korelija".

Na Mitros sam se uputila vrlo rano, autobusom koji je krenuo u 5:30 izjutra. Autobus ne vozi do same plaže, pa sam neka 3 kilometara pješačila krivudavim brdima predjela, usput srećući miroljubive kozice (koje mi na prvi pogled i nisu djelovale toliko miroljubivo). U jednom momentu mogla sam da ugledam tu plažu, praktično mitske ljepote, kako se proteže ispod mene - put do nje vodio je naglim spuštanjem.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vanja Ratković (@kata.faj) on

Došavši na plažu, nakon nekih sat vremena, bila sam njen jedini gost. Bez šanse da me neko ometa, odradila sam kratku meditaciju, u želji da u potpunosti budem prisutna i svjesna momenta u kom se nalazim i ljepote koja me okružuje.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije