Pogrebni muzej u kojem možete kupiti pogrebne lego kockice

Radiosarajevo.ba
Pogrebni muzej u kojem možete kupiti pogrebne lego kockice
0 / Wiener Stadtwerke Holding AG/APA-Fotoservice/Martin Lusser
Suvenirnica bečkog „Pogrebnog muzeja“ (Bestattungsmuseum) na bečkom Centralnom groblju (Zentralfriedhof) od sada u ponudi ima i „tramvaj za leševe“ od lego kockica.

Ovo neobično pogrebno vozilo izradio je Robert Staringer koji je već mnoga bečka javna prevozna sredstva pretvorio u minijaturne modele za lego kockice.

 „Tramvaj za leševe“ zaista je postojao i transportovao je posmrtne ostatke iz bečkih bolnica do Centralnog groblja. Dva vagona kapaciteta po dvanaest kovčega, bila bi priključena na regularrni vagon. Nijedan od crnih lakiranih vagona nije sačuvan.

Lego set „Tramvaj za leševe 1601“ sadrži 350 kockica za vagon, dva kovčega i jednu lego figuricu. Kompatibilan je sa lego tramvajskim setom „Straßenbahn Alt Set 1408, a uskoro i sa setom 1609. Planirane su i dopune setu u vidu figurica grobara.

Pogrebni muzej nalazi se ispod mrtvačnice br. 2 i vodi kroz istoriju pogrebništva i grobalja u Beču od kraja 18. vijeka do danas i obiluje mnogim predmetima iz „svijeta mrtvaca“. Smješten je na bečkom Centralnom groblju koje sa preko 330.000 grobnih mjesta na 2,5 kvadratnih kilometara važi za jedno od najvećih u Evropi, a zbog mnogih počasnih grobova ubraja se i u popularne bečke znamenitosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije